British Museum verwerft eerste stuk van Banksy

Er is voortaan ook werk van Banksy te zien in het British Museum. Het Londense museum kreeg een van de bankbriefjes met de beeltenis van prinses Diana, die Banksy begin jaren 2004 heeft gemaakt.

Het valse bankbriefje ter waarde van tien Britse pond werd uitgegeven door de ‘Banksy of England’. De kunstenaar koos er destijds voor om een foto van prinses Diana te gebruiken, ter vervanging van de Queen, en gaf het de naam ‘Di-faced Tenner’. Er werden ongeveer duizend exemplaren gedrukt, om uit te delen bij een stunt.

De entourage van Banksy heeft er nu eentje weggeschonken aan het British Museum, dat al enige tijd op zoek was naar een exemplaar. Het museum heeft een collectie van om en bij de 70.000 munten en bankbriefjes heeft, waarvan de oudste uit de 14de eeuw dateren. Een deel van de collectie bestaat uit vals geld en parodieën.

Volgens curator Tom Huckenhull is het bankbriefje het eerste Banksy-stuk van het museum, buiten beschouwing gelaten dat Banksy in 2005 al eens werk van zichzelf in het British Museum had binnengesmokkeld, Early man goes to market, ingekerfd in wat een prehistorische steen moest voorstellen. Het bleef enkele dagen onopgemerkt door het personeel en bezoekers.