Na de schietpartij in de Brederodestraat op het Antwerpse Zuid is een van de drie slachtoffers overleden. De twee anderen raakten zwaargewond.

De politie kon ter plaatse twee verdachten oppakken en een wapen in beslag nemen. De verdachten zijn vader en zoon, bevestigt het parket van Antwerpen. De twee zullen worden verhoord en zondag voor de onderzoeksrechter geleid. Er is intussen ook een derde verdachte opgepakt. Het zou gaan om de vrouw van de zoon.

Een van de twee slachtoffers - een 28-jarige man - werd klinisch dood verklaard en is later op de dag overleden. De andere twee slachtoffers van de schietpartij raakten zwaargewond. Een van hen is een buurman die tussenbeide wou komen.

De schietpartij vond plaats op straat, bij een Turks café, maar over de aanleiding of omstandigheden is verder nog niets bekend. Het zou gaan om een berekende executie die kadert in een ruzie tussen twee families. De schutter zou het vuur op twee mannen, neven, hebben geopend toen een tram passeerde. Een getuige zegt tegen VTM Nieuws dat er vrijdagavond al een schermutseling was.

Politie, parket en onderzoeksrechter kwamen na afloop ter plaatse en de Brederodestraat was een hele tijd afgesloten voor alle verkeer, zodat ook bussen en trams moesten omrijden. De aanleiding en omstandigheden van het incident worden nog volop onderzocht.

'Ik ben geschokt door de gebeurtenissen in de Brederodestraat', zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever. 'Ik heb alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek om de precieze omstandigheden na te gaan. Ondertussen moeten de rust en openbare orde voor alle Antwerpenaren bewaard worden. Daarom volgen onze veiligheidsdiensten, en in het bijzonder de bemiddelingsteams, de situatie nauwgezet op.'

Spanningen

In oktober 2017 liepen de spanningen in hetzelfde café al eens hoog op. De problemen ontstonden toen een bus van de pro-Koerdische partij PKK passeerde in de Brederodestraat, waar veel mensen van Turkse komaf wonen. Er ontstond een grote vechtpartij waarbij een aantal mensen met stokken en staven, stoelen en tafelpoten elkaar te lijf ging. Acht personen raakten toen gewond.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig