Maduro nu wel te vinden voor vervroegde verkiezingen
Foto: REUTERS

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag aangekondigd dat vervroegde verkiezingen mogelijk zijn. Vandaag zijn opnieuw duizenden Venezolanen op straat gekomen, om oppositieleider Juan Guaidó te steunen.

Maduro zei op een bijeenkomst in Caracas, de eerste keer in maanden dat hij opnieuw in het openbaar verschijnt, dat vervroegde parlementsverkiezingen kunnen worden besproken. Normaal zouden die pas in 2020 vallen.

Maduro hoopt zo het protest in de kiem te smoren, op gang gebracht door Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president. Eerder zaterdag kondigde een divisiegeneraal van de luchtmacht aan in een video op sociale media dat hij de ‘dictatoriale autoriteit’ van Maduro niet meer erkent en zich aan de zijde schaart van de 35-jarige Guaidó.

‘Ik informeer u dat ik de dictatoriale autoriteit van Nicolas Maduro niet meer erken en dat ik afgevaardigde Juan Guaido als president van Venezuela erken’, zet de officier die zich afficheert als directeur van de strategische planning bij de luchtmacht.

De verklaring kwam enkele uren voordat de oppositie weer de straten optrok om het opstappen van Maduro te eisen. In hoofdstad Caracas kwamen meer dan 100.000 mensen op straat. Guaidó zei hen dat ’verandering’ in Venezuela ’zeer, zeer nabij’ is en dat er de komende dagen humanitaire hulp zal aankomen, waarbij hij het leger vroeg die te laten passeren. Hij verwelkomde ook de ommezwaai van de luchtmachtgeneraal en voegde eraan toe: ’iedere functionaris die de zijde van de grondwet kiest is welkom’.

Vijf kilometer daarvandaan demonstreerden tienduizenden andere mensen om de twintigste verjaardag van de revolutie te vieren en hun steun aan Maduro uit te spreken. Sinds januari zijn bij protest in Venezuela minstens 35 mensen omgekomen en ongeveer 850 arrestaties verricht.

Land niet verlaten

Guaidó voelt zich gesterkt door de hoge opkomst Eerder deze week heeft het Hooggerechtshof van Venezuela beslist dat hij voorlopig het land niet mag verlaten. Tevens zijn de banktegoeden van Guaidó bevroren en is de Venezolaanse justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Hij wordt ervan beschuldigd buitenlandse mogendheden te steunen in hun bemoeienis met interne zaken in Venezuela.

Maduro nu wel te vinden voor vervroegde verkiezingen
Foto: AFP
Maduro nu wel te vinden voor vervroegde verkiezingen
Guaidó en echtgenote Foto: EPA-EFE