België wil Ivoriaanse ex-president Gbagbo opvangen
Laurent Gbagbo. Foto: AFP

België aanvaardt de voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo op te vangen. Dat bevestigt een woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Het Internationaal Strafhof (ICC) liet Gbagbo vrijdag vrij onder voorwaarden.

‘België heeft een vraag om medewerking ontvangen van het ICC, omdat Laurent Gbagbo familie heeft in ons land’, verklaarde Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. ‘België ondersteunt de internationale wetgeving en we hebben dus positief geantwoord op die vraag.’

Het ICC heeft de 73-jarige Gbagbo vrijdag in Den Haag onder voorwaarden vrijgelaten, nadat hij ruim twee weken geleden was vrijgesproken van misdaden tegen de mensheid. Die werden begaan in 2010 en 2011 tijdens gewelddadigheden na de verkiezingen in Ivoorkust, omdat hij weigerde het verkiezingsresultaat te accepteren. Gbagbo zat zeven jaar in de cel.

De Kamer van Beroep heeft unaniem beslist een aantal voorwaarden toe te voegen bij de vrijlating van Gbagbo. Hij wordt verplicht in een lidstaat van het ICC te verblijven in afwachting van een mogelijke rechtszaak in hoger beroep.

De voorwaarden voor de komst van Gbagbo naar België moeten volgens Buitenlandse Zaken nog onderhandeld worden met het ICC. 'Het gaat om een principeakkoord. De voorwaarden maken nog onderwerp uit van onderhandelingen tussen de griffie van het hof en de Belgische autoriteiten', aldus Lagatie.

Gbagbo zou naar België willen komen, omdat zijn tweede vrouw, Nady Bamba, hier woont met hun zoon. Dat zou ook voor ons land een reden zijn om Gbagbo te ontvangen. Doordat de Ivoriaanse gemeenschap in ons land vrij klein is, zou de Belgische regering ook geen problemen vrezen bij zijn komst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig