Ook Rusland schort deelname aan INF-verdrag op
Foto: AP

Rusland schort zijn deelname aan het INF-verdrag op, na de eerdere beslissing van de Verenigde Staten om zich uit het bilaterale verdrag uit 1987 terug te trekken. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Rusland wil nu nieuwe raketten gaan ontwikkelen.

'De Amerikaanse partners hebben verklaard dat ze hun deelname aan het akkoord opschorten, wij zullen dat ook doen', verklaarde Russisch president Poetin op een vergadering met de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, die op televisie uitgezonden werd. Rusland zal volgens Poetin nu starten met de ontwikkeling van nieuwe raketten, ook hypersonische modellen. Hij beval de ministers om geen ontwapeningsgesprekken op te starten met Washington.

Het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) tussen Rusland en de Verenigde Staten voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd.

De VS beschuldigen Rusland ervan met nieuwe raketten het verdrag te schenden met de raketten van het type 9M729 (NACO-code SSC-8). De Russische regering ontkent dan weer in overtreding te zijn. De VS hadden de regering in Moskou begin december voor een ultimatum gesteld dat zaterdag verstrijkt om opnieuw aan te knopen met de voorwaarden van het contract. Volgens de VS is de deadline echter zonder resultaat verlopen.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maakte daarom gisteren beken dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het verdrag. Maar Pompeo wees er tegelijkertijd op dat het contract pas over zes maanden definitief vervalt. Tot dan krijgt Rusland de mogelijkheid om de voorwaarden alsnog na te komen.