Urenlange vertragingen op luchthaven Charleroi door sneeuw, skicentra open
Een man langlauft enkele dagen geleden aan Baraque Michel. Foto: pn

Het weekend is zaterdag zwaarbewolkt begonnen en een storing met winterse neerslag sleept over ons land. In Vlaams-Brabant en Wallonië is verhoogde waakzaamheid op de wegen geboden en ook het luchtverkeer ondervindt hinder. Ondertussen zijn er ook meerdere skicentra geopend.

“Plaatselijk is het droger, maar in de meeste streken krijgen we een groot deel van de dag smeltende sneeuw of zelfs sneeuw bij temperaturen rond of iets boven het vriespunt. Daarbij kan er een tijdelijke sneeuwlaag van meerdere centimeters gevormd worden. In het uiterste westen en noordwesten is het iets zachter en klimt het kwik tot 2 à 3 graden, zodat er hier eerder regen of smeltende sneeuw valt”, aldus het KMI zaterdagochtend.

Enkel voor de kust en in West-Vlaanderen is er geen waarschuwing voor gladheid op de wegen. In de andere Vlaamse provincies geldt code geel voor een deel van de dag, in Wallonië is dat meestal de hele dag.

Isothermie

Dat er zaterdag op sommige plaatsen sneeuw uit de lucht valt, heeft te maken met isothermie, verklaart Nicolas Roose van Noodweer Benelux. “Dat houdt in dat regen die vanop grote hoogte valt, koude lucht kan meenemen waardoor hij gaandeweg afkoelt tot eerst natte sneeuw en daarna sneeuw.”

Vluchtverkeer verstoord op luchthaven Charleroi

Rond 9 uur wordt vooral de regio rond Charleroi getroffen. “Medewerkers van de luchthaven melden vertragingen omdat de vliegtuigen gede-iced moeten worden. Er ligt al twee tot vijf centimeter sneeuw.” Ook Brussels Airport wordt al getroffen door sneeuw, zo blijkt uit foto’s.

 

 

 

 

Aankomende vluchten lopen vertragingen op van twee tot drie uur. Passagiers die moeten vertrekken, moeten rekening houden met vertragingen van anderhalf uur tot meer dan vijf uur. Dat blijkt uit het vluchtschema op de website van de luchthaven. Voorlopig zijn er nog geen vluchten geannuleerd.

Toestellen stonden in de vroege ochtend vertrekkensklaar, maar door hevige en onvoorziene sneeuwval moesten die eerst ijsvrij worden gemaakt en werden de activiteiten stilgelegd. Wat leidde tot aanzienlijke vertragingen. De piste werd sneeuwvrij gemaakt en is intussen weer operationeel. Het ijsvrij maken van de vliegtuigen duurt 20 à 30 minuten per toestel. De luchthaven verwacht dat de vertragingen de hele dag zullen aanhouden.

Verhoogde waakzaamheid

Weggebruikers in Wallonië wordt gevraagd om voorzichtig en waakzaam te zijn, vooral op de kleinere wegen. Voorts moeten bestuurders voldoende afstand houden met hun voorligger en alle brutale manoeuvres vermijden, waarschuwt de Service public de Wallonie (SPW). Ook in Vlaams-Brabant wordt aangeraden om extra voorzichtig te zijn.

Skicentra geopend

Meerdere skicentra hebben zaterdag de deuren geopend in Wallonië. Skiën en langlaufen kan in de provincies Luik, inclusief de Oostkantons, en Luxemburg. De skicentra in Rièzes (Henegouwen) en Gedinne (Namen) blijven toe omdat er te weinig sneeuw ligt.

Ook in Luik en Luxemburg bleven enkele centra gesloten. Maar in Luxemburg zijn wel de pistes van Anlier, Champlon, Senonchamps, Martelange, Gouvy en Odeigne geopend voor de langlaufers. In de Oostkantons zijn alle centra open, op Mertens in Rocherath na.

Wie de berg wil afskiën, kan terecht bij Thier des Rexhons in Spa, Val de Wanne (Trois-Ponts), Monty (Lierneux), Ovifat (Waimes) en Baraque Fraiture (Vielsam). Aan de Baraque Fraiture is er eenrichtingsverkeer ingesteld om de vele wagens in goede banen te leiden.

Ook elders sneeuw

In de meeste Vlaamse provincies gaat het voorlopig om regen, maar in Vlaams-Brabant werd wel al op meerdere locaties (natte) sneeuw gemeld. Op de Brusselse ring, in Tervuren, in Halle, Beersel… “Alles ten westen van de lijn Antwerpen-Aalst-Geraardsbergen heeft regen momenteel”, aldus Roose. “De regio’s ten oosten maken kans op natte sneeuw. In Vlaams-Brabant, Namen en Henegouwen is er sprake van natte en echte sneeuw. Of die door de regenval van afgelopen nacht zal blijven liggen, is nog maar zeer de vraag.”

 

 

Zaterdagavonds en -nacht wordt het wisselend tot zwaarbewolkt, met nog steeds enkele winterse buien of sneeuwbuien. In de loop van de nacht wordt het meestal droog. Vooral in de Ardennen is er kans op aanvriezende mist. Minima tussen -3 graden in de Hoge Venen, rond het vriespunt in het centrum en +3 graden aan de kust.

Urenlange vertragingen op luchthaven Charleroi door sneeuw, skicentra open

Komende dagen

Zondag zijn er opklaringen, maar enkele buien blijven mogelijk, eerst over het westen en daarna ook elders in het land. In Hoog- België kunnen (aanvriezende) mist en lage bewolking het zicht eerst nog belemmeren. Later kunnen daar nog enkele sneeuwbuitjes vallen. Maxima tussen -1 graad in de Hoge Venen en 6 graden aan zee.

Maandag wordt het eerst droog, later valt er soms lichte neerslag vanaf het westen. In het centrum en het zuiden van land is er ook sprake van smeltende sneeuw.

Dinsdag kondigt zich wellicht droog aan en met opklaringen. Het wordt enkele graden zachter. Vanaf woensdag gaan enkele regenzones het weer bepalen en is het behoorlijk zacht.