Belgische militairen in Afghanistan hebben nieuwjaarsbrief nog altijd niet gekregen
Militairen in Afghanistan (2008) Foto: Monica Monté
De militairen van ons land die op missie zijn in Afghanistan hebben al tweeënhalve maand geen post gekregen of brieven naar huis kunnen sturen.

 ‘Zelfs de nieuwjaarsbrieven van de kinderen zijn nog steeds niet toegekomen’, zegt een partner van een van de soldaten. Defensie erkent de problemen. De soldaten vertrokken half november  naar de stad Mazar-i-Sharif, waar ze de internationale luchthaven beschermen. Ze zijn vier tot zes maanden van huis. 

‘Defensie slaagt er maar niet in de post tot in Afghanistan te krijgen. Ook de brieven die de militairen naar hun families in België versturen, komen niet aan. En dat duurt nu al bijna drie maanden’, vertelt de partner van een van de 70 Belgische militairen die in Afghanistan actief zijn. ‘Telkens weer wordt beloofd dat het in orde komt, en dan krijgen we opnieuw het bericht dat de vlucht die de post moet vervoeren, is uitgesteld.’

Skype en sociale media

Defensie bevestigt  de problemen rond de postbedeling. ‘Gelet op de veiligheidssituatie mogen in Afghanistan alleen onze C-130-transportvliegtuigen landen. Maar onze negen C-130-toestellen zijn zeer druk bevraagd. Daardoor kan de post soms vertraging oplopen.’

Defensie zegt zich bewust te zijn van het belang van post voor de militairen en hun families. Daarom is besloten om dit weekend nog een vlucht naar Afghanistan te organiseren, die de post van de families zal meenemen. De legertop beklemtoont  ook dat de militairen gedurende de hele missie via Skype en sociale media contact kunnen houden met hun familie.