De Block onderzoekt of farmabedrijf op legale manier pillen leverde
De familie Grimaldi met Valentina (midden) Foto: Guy Puttemans
Sinds vrijdag is de behandeling van Valentina (5) stopgezet. Het farmabedrijf BioMarin en de overheid hebben geen overeenkomst voor de terugbetaling van haar medicijn. Minister Maggie De Block onderneemt nieuwe stappen.

Het Amerikaanse bedrijf BioMarin besliste eind vorig jaar om te stoppen met het gratis leveren van geneesmiddel Vimizin aan de vijfjarige Valentina Grimaldi uit Leefdaal. Valentina lijdt aan het syndroom van Morquio, een zeldzame ziekte. 

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) onderzoekt nu of die gratis levering wel wettig is verlopen.  Dat is belangrijk, want De Block verwijt dat BioMarin door zijn schijnbare geste de zwaar zieke kinderen ‘misbruikte’ om druk te zetten op de overheid om Vimizin op de lijst van terugbetaalde geneesmiddelen te zetten. De kwestie werd door De Standaard aan BioMarin voorgelegd, maar het bedrijf wenste niet te reageren.

‘Het is zo oneerlijk’, reageerden de ouders van Valentina vrijdag. 'Het is zo erg  dat we zouden moeten verhuizen naar Frankrijk, dat we alles moeten achterlaten voor een behandeling die elders in Europa gewoon terugbetaald wordt.'