Betelguiriev schuldig aan doodslag op Mikey Peeters (19) op Brugse markt
De plaats van de misdaad: de Markt in Brugge. Foto: Michel Vanneuville

De volksjury heeft Suleyman Betelguiriev (25) schuldig bevonden aan de doodslag op Mikey Peeters (19). Het slachtoffer werd in mei 2014 op de Markt van Brugge met messteken om het leven gebracht. Steven Van Geel (26) had de vrijspraak gevraagd, maar wordt door de jury als een medeplichtige beschouwd.

In de nacht van 29 op 30 mei 2014 gingen Suleyman Betelguiriev en Steven Van Geel een avondje stappen in Brugge. In de buurt van de Markt kregen ze ruzie met Mikey Peeters. Van Geel zou geroepen hebben naar Lore Versyck, de beste vriendin van het slachtoffer. Bovendien zou hij op dat moment met een mes gezwaaid hebben.

Na wat duw- en trekwerk ontstond een worsteling tussen Mikey Peeters en Steven Van Geel. Op dat moment raapte Versyck het mes op, maar dat werd snel overgenomen door Suleyman Betelguiriev. Toen het slachtoffer de bovenhand leek te halen in de schermutseling, haalde de Tsjetsjeense Oostendenaar zes keer uit met het mes. Voor de jonge Bruggeling kwam alle hulp te laat. 

De klasgenoten van Mikey legden indertijd massaal bloemen neer op de plaats delict: 

Betelguiriev en Van Geel vluchtten na het misdrijf onmiddellijk samen terug naar Oostende, waar ze de trein namen tot in Leuven. Anderhalve dag later belde de Leuvenaar zelf naar de politie om zich aan te geven. Met de hulp van zijn vader vluchtte Betelguiriev via Oekraïne tot in Tsjetsjenië. Daardoor werd hij bij verstek berecht.

Van Geel medeplichtig

De verdediging van Van Geel pleitte de vrijspraak voor mededaderschap aan doodslag. Op het einde van de debatten suggereerde procureur-generaal Serge Malefason plots dat hij ook als een medeplichtige kon gezien worden. De jury sprak Van Geel vrij voor doodslag, maar oordeelde dat hij inderdaad medeplichtig was.

In het arrest werd verwezen naar het feit dat de Leuvenaar zelf het mes had meegebracht die bewuste avond. ‘Reeds eerder had hij gepoogd om geweld uit te lokken met een andere caféganger waarbij hij het mes ter hand had genomen’, klonk het in de motivering. Volgens de jury had Van Geel door zijn uitdagend gedrag het handgemeen met het slachtoffer uitgelokt. Ook in die situatie haalde hij zijn mes boven.

Door zijn agressiviteit in de loop van de avond zette Van Geel zijn kompaan aan om ook geweld te gebruiken. De Leuvenaar moest zich ervan bewust zijn dat Betelguiriev gewelddadig zou tussenkomen. ‘Hij heeft het gevecht verdergezet, wetende dat zijn vriend dodelijk geweld zou aanwenden om Mikey Peeters uit te schakelen.’ Na de eerste messteek staakte Van Geel het gevecht niet. Ten slotte toonde zijn gedrag na de feiten aan dat hij absoluut niet in paniek of verrast was. Door zijn hulp heeft hij de doodslag volgens de jury vergemakkelijkt.

‘Oogmerk om te doden’

Over de schuld van Suleyman Betelguiriev bestond voor de juryleden geen enkele twijfel. Op de camerabeelden is duidelijk te zien hoe hij in de rug en de nek van het slachtoffer stak. ‘De aard van het gebruikte wapen, het aantal steken en de plaats van de steken laten er niet de minste twijfel over bestaan dat hij het oogmerk had om Mikey Peeters te doden’, klonk het in het arrest.

Dadelijk starten de debatten over de strafmaat. Suleyman Betelguiriev riskeert bij verstek 30 jaar opsluiting voor doodslag. Als medeplichtige kan Steven Van Geel hoogstens tot 20 jaar opsluiting veroordeeld worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig