Grootste onderwijsvakbond sluit zich aan bij nationale staking
Foto: Photo News

De Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste onderwijsvakbond van het land, is solidair met de nationale staking van 13 februari.

‘We doen geen actieve oproep om het onderwijs op die dag lam te leggen in Vlaanderen, maar wie wil staken, kan dat doen, want we zijn solidair met de collega’s in andere sectoren en we zien in de motivering voor de actiedag ook bekommernissen die wij delen’, zegt Koen Van Kerkhoven, de secretaris-generaal van COC.

De COC sluit zich aan bij ‘de terechte eisen van de drie grote vakbonden voor een substantiële loonsverhoging, een gezond evenwicht tussen werk en privé en een fatsoenlijke eindeloopbaanregeling voor alle werknemers van het land’.

De onderwijsbond stelt dat ook in een onderwijs ongerustheid bestaat over het voortbestaan van een sterke openbare dienstverlening en een rechtvaardige sociale zekerheid.

‘Alle werknemers moeten kunnen genieten van een goede pensioendatum en een treffelijk pensioenbedrag’, klinkt het. ‘De aanvallen op het onderwijspensioen moeten daarbij ophouden, want ze betekenen een afbraak van de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs.’

De vakbond vindt ook dat de werkdruk in het onderwijs omlaag moet. Ze sluit ook niet uit dat er nog verdere acties in de onderwijssector zelf volgen.

De nationale vakbonden riepen vorige week dinsdag op tot een nationale staking op 13 februari nadat het loonoverleg in de privésector was mislukt. De vakbonden bij de NMBS, De Lijn, MIVB en de TEC hebben een stakingsaanzegging ingediend voor 13 februari.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in