Joodse gemeenschap verbolgen om plannen voor worstenmuseum op site voormalig nazikamp
Het bestaande worstenmuseum wil uitbreiden Foto: dpa

De Joodse gemeenschap in Duitsland is niet te spreken over plannen om op de site van een voormalig nazikamp in de deelstaat Thüringen een worstenmuseum te bouwen. In het kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen vastgehouden voor ze naar concentratiekamp Buchenwald werden overgebracht.

‘We zijn geshockeerd en geïrriteerd door zoveel gebrek aan inlevingsvermogen’, zegt Reinhard Schramm, spreekbuis van de Joodse gemeenschap in Thüringen, waar een 800-tal Joden wonen. ‘We zijn in overleg met het stadsbestuur. We hopen een oplossing te vinden die eervol is voor de vele slachtoffers die hier zijn gevallen.’

Het idee om een worstenmuseum te bouwen op de site van een voormalig nazikamp komt van de Vrienden van de Thüringse Worst, een vereniging die nu al een museum uitbaat dat is gewijd aan de plaatselijke lekkernij. Zij bedachten het idee om het huidige museum te verplaatsen naar de buitenwijken van de stad Mühlhausen, tachtig kilometer ten noordwesten van het concentratiekamp Buchenwald.

Een privé-investeerder kocht de grond er in 2008 over van de overheid, en ontwikkelde er plannen om er onder meer een theater en een hotel te bouwen - en nu dus ook een worstenmuseum. Maar net op die plek stond tijdens de Tweede Wereldoorlog een kamp waar de nazi’s ongeveer 700 vrouwen gevangen hielden die gedwongen werden in nabijgelegen fabrieken te werken. Andere gevangenen werden doorgesluisd naar Buchenwald, waar tussen 1937 en 1945 280.000 mensen werden opgesloten. Meer dan vijftigduizend van hen overleefden dat niet, door honger, ziektes en medische experimenten.

'Project herevalueren'

Het stadsbestuur van Mühlhausen steunde tot voor kort de bouwplannen op de site van het voormalige nazikamp. Maar donderdag organiseerde het een gemeenteraad waarop ook vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap uitgenodigd waren. De gemeenteraad stemde uiteindelijk in met een wijziging van het bestemmingsplan van het terrein. Er was slechts één tegenstem, van een raadslid dat vindt dat ‘het museum de vleesindustrie verheerlijkt’.

De woordvoerder van het Thüringse worstenmuseum reageerde niet op een verzoek commentaar te leveren op de bouwplannen, zo meldt persagentschap Reuters. Wel maakte het bekend dat het nieuwe museumgebouw ‘de capaciteit van het museum zou uitbreiden en de uitbouw van nieuwe attracties mogelijk zou maken.’ Op de site van het museum staat intussen ook de mededeling dat het bestuur er niet van op de hoogte was dat de site tijdens de Tweede Wereldoorlog een nazikamp was. ‘Tegen de achtergrond van de feiten die aan het licht zijn gekomen, zullen we de komende dagen een volledige herbeoordeling uitvoeren van het project’, zo klinkt het.

De Thüringse Worst, gemaakt van onder meer varkensvlees, karwijzaad, marjolein en knoflook, is een van de beroemdste van de meer dan 1.500 variëteiten worst die in Duitsland worden gemaakt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig