VS schort kernrakettenakkoord op: ‘Rusland schendt verdrag schaamteloos’
Foto: AP

De VS maakt zich zoals verwacht op om uit het INF-verdrag voor nucleaire ontwapening met Rusland te stappen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aangekondigd.

‘Rusland schendt de voorwaarden van het verdrag al jaren’, zei Pompeo. ‘Daarom lopen miljoenen Europeanen en Amerikanen meer gevaar. We kunnen ons niet langer laten beperken door het verdrag terwijl Rusland het schaamteloos schendt. Het is onze plicht om te reageren.’

De opschorting van het Intermediate-range Nuclear Forces-verdrag (INF-verdrag) start zaterdag. Als de VS vindt dat Rusland het verdrag na zes maanden nog altijd niet naleeft, dan trekt het land zich volledig terug.

Dat betekent dat er na dertig jaar een einde komt aan de bilaterale afspraken tussen de Russen en de Amerikanen, waarin ze beloofd hadden om geen extra, op de grond gestationeerde, middellangeafstandsraketten te produceren of operationeel te maken. Het INF-akkoord werd op 7 december 1987 ondertekend door Sovjet-leider Michail Gorbatsjov en de Amerikaanse president Ronald Reagan.

Oorzaak

De VS zeggen al enkele jaren over bewijzen te beschikken dat Rusland het verdrag schendt en ‘verboden’ raketten heeft ontwikkeld die doelwitten op een afstand van 500 tot 5.500 kilometer kunnen raken.

Rusland weerlegt de Amerikaanse beschuldigingen en zegt dat zijn raketten slechts een bereik van 480 kilometer hebben. Volgens Moskou schenden de VS zelf het verdrag.

Wat ook meespeelt in de Amerikaanse beslissing, is de vaststelling dat China de laatste jaren flink geïnvesteerd heeft in kernwapens. China is geen partner van het INF-verdrag.

Wapenwedloop

De Europese Unie, die wil dat het verdrag blijft bestaan, vreest voor een nieuwe wapenwedloop. ‘Natuurlijk zijn proliferatie en de start van een nucleaire bewapening onze grote zorg’, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders voor een vergadering met zijn Europese collega’s. ‘Dat zou gevaar met zich brengen voor heel Europa, niet alleen voor de Europese Unie.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig