Mariah Carey in Saudi-Arabië: ‘positieve stap’ of pr?
Foto: Brent N. Clarke/Invision/AP

Mariah Carey en dj Tiësto hebben gisterenavond een concert gegeven in Koning Abdullahstad, het toonbeeld van hoe het ‘moderne’ Saudi-Arabië eruit moet zien. Niemand is enthousiast, behalve Carey zelf.

Kroonprins Mohammed bin Salman heeft het voor grootse evenementen. Voor het eerste golftoernooi in het land kwamen Mariah Carey en dj Tiësto gisteren opdraven. Eerder lieten ook David Guetta en The Black Eyed Peas zich betalen door het Saudische koningshuis.

Maar Carey is niet alleen een van de grootste popsterren van het moment, ze is ook een vrouw. Dat maakt haar klaarblijkelijk meer onderhevig aan kritiek dan de mannelijke artiesten die in Saudi-Arabië optraden. Vrouwenrechtenactivisten waarschuwen dat de Saudi’s entertainment gebruiken om hun blazoen op te poetsen. Dat blazoen ziet er niet fraai uit: de moord op journalist Jamal Khashoggi zindert internationaal na. En hoewel vrouwen sinds kort mogen autorijden, zijn ze nog sterk ondergeschikt aan mannen, en worden vrouwelijke activisten opgesloten. ‘Entertainment is een afleiding voor de mensenrechtenschendingen in ons land’, zei Amaima al-Najjar, van ‘Women for Rights in Saudi Arabia', aan The Guardian.

Genderscheiding

Al-Najjar riep Carey op om weg te blijven. ‘Zij heeft de macht om op te komen voor vrouwen, als artiest en als vrouw.’ Dj Tiësto zweeg in alle talen over zijn optreden, Carey reageerde gisterenavond wel. Haar management beweert dat Carey een postieve stap kon zetten om genderscheiding op te heffen, omdat ze voor een internationaal publiek van mannen en vrouwen kon optreden. Hoeveel de popprinses en de befaamde dj verdienden, blijft een geheim.

Met het optreden van Carey en co houdt de ‘vernieuwing’ van Bin Salman nog niet op. Hij is van plan een wedstrijd van de NBA te organiseren en sterren David Beckham en Zinédine Zidane naar het koninkrijk te lokken. Ook Jay-Z en DJ Khaled zouden er hun opwachting maken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in