Donald Trump blij met ‘magnifieke brief’ van Xi Jinping
Amerikaans president Donald Trump en Chinees vicepremier Liu He discussiëren tijdens hun meeting in het Oval Office. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich donderdag verheugd met een ‘magnifieke brief’ van zijn Chinese collega Xi Jinping. Volgens Trump zou er ‘een enorme vooruitgang’ geboekt worden op het vlak van de handelsoorlog tussen de twee landen.

Donald Trump blij met ‘magnifieke brief’ van Xi Jinping
Een vertaler voor Liu He leest de brief van president Xi Jingping voor tijdens de vergadering. Foto: REUTERS

In de brief die Trump las in het Oval Office van het Witte Huis, schrijft de Chinese president dat ‘de handelsrelaties tussen de twee landen van kapitaal belang zijn’ en dat hij ‘hoopt dat de twee landen in wederzijds respect zullen kunnen blijven samenwerken’.

De Verenigde Staten en China hebben sinds woensdag hun moeilijke handelsonderhandelingen in het Witte Huis hervat, met als doel voor 1 maart hun economische relaties duurzaam te regelen. Als dat niet lukt dreigt een handelsoorlog. Trump ontmoette de Chinese onderhandelaars in het Witte Huis. Hij maakte ook bekend dat Amerikaanse onderhandelaars begin februari naar China zullen reizen.

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China verlopen goed, met 'goede bedoelingen langs beide kanten', zei de Amerikaanse president donderdag, eraan toevoegend dat hij binnenkort de Chinese president zal ontmoeten om de laatste twistpunten te bespreken. De Chinese delegatie, aangevoerd door vicepremier Liu He, noemde het overleg in Washington 'onbevangen, specifiek en erg vruchtbaar'.

Terwijl door de grote meningsverschillen een overeenstemming nog ver weg lijkt, sprak Trump al van de 'grootste handelsovereenkomst in de geschiedenis'. 'Maar er komt niet eerder een deal voordat mijn vriend president Xi en ik elkaar hebben ontmoet.'

Douanetarieven van 10 naar 25 procent

Hij herinnerde eraan dat de douanetarieven op de 200 miljard dollar aan Chinese invoer vanaf 1 maart stijgen van 10 tot 25 procent, en dat 'iedereen hard werkt' om tegen die datum een akkoord te hebben. 'China wil geen verhoging van douanetarieven, en is van mening dat het veel beter is als het een overeenkomst sluit', meent de president.

De Amerikaanse regering wil een einde maken aan wat ze 'oneerlijke' handelspraktijken noemt. Daarmee verwijst ze naar de gedwongen overdracht van Amerikaanse technologie in de context van joint ventures in China, de 'diefstal' van de Amerikaanse intellectueel eigendom, en de massale subsidies aan Chinese staatsbedrijven.

China lijkt bereid te zijn tot toegevingen om zijn markt meer open te stellen voor Amerikaanse producten, maar minder tot structurele veranderingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in