Europees Parlement verscherpt gedragsregels na metoo-getuigenissen
Foto: AP

De Europese parlementsleden hebben strengere gedragsregels aangenomen na getuigenissen over seksuele intimidatie. Maar een verplichte opleiding over seksuele intimidatie werd verworpen.

Europese parlementsleden moeten zich voortaan onthouden van ongepast gedrag, offensief taalgebruik, en seksuele en psychologische intimidatie en daarvoor een verklaring ondertekenen. Wie dat niet wil, kan geen leidende rol meer aannemen in de totstandkoming van wetgeving, bijvoorbeeld als rapporteur, en mag het parlement niet meer vertegenwoordigen in onderhandelingen met de Europese Commissie en de lidstaten.

Het parlement heeft die wijziging aan het interne reglement donderdag goedgekeurd in plenaire vergadering.

Concreet betekenen de nieuwe regels dat parlementsleden geen spandoeken of andere politieke boodschappen bij mogen hebben tijdens de plenaire zittingen, dat ze geen ongepaste uitlatingen mogen doen die als laster of als discriminerend worden ervaren, en dat ze mensen niet psychologisch of seksueel mogen intimideren.

Wie de gedragsregels schendt, kan een sanctie krijgen.

Opleiding

Een amendement dat de parlementsleden dezelfde beperkingen wilde opleggen als ze geen verplichte opleiding over de preventie van seksuele intimidatie en people management haalde het niet. Dat amendement stootte op veel weerstand bij onder anderen de Duitse conservatieven.

 

Open VLD-parlementslid Hilde Vautmans reageert niettemin tevreden op de ‘meer juridisch verantwoorde en waterdichte omschrijving van wat een schending van de gedragsnormen inhoudt’.

De expliciete vermelding van psychologische en seksuele intimidatie in het reglement noemt Vautmans ‘een sterk signaal’. Daarmee erkent het parlement de ernst van het probleem, zegt ze.

Getuigenissen

Na het schandaal rond Harvey Weinstein en de daaropvolgende metoo-beweging kregen ook de Europese instellingen kritiek over hun afhandeling van klachten over seksuele intimidatie. Om druk op de ketel te houden lanceerden medewerkers van het Europees Parlement een blog waarop anonieme getuigenissen gepost kunnen worden over seksuele intimidatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in