Lode De Roover achtste op wereldvermaarde kookwedstrijd Bocuse d’Or
De winnende teams Foto: Twitter/@Bocusedor

Een achtste plaats, dat is het resultaat van Team Belgium op wereldfinale van de Bocuse d’Or 2019 in Lyon. De Belgische ploeg bestond uit chef Lode De Roover van ‘Fleur de Lin’ in het Oost-Vlaamse Zele, commis de cuisine Piet Vande Casteele en coach Jo Nelissen. Het waren de Scandinaviërs die met de medailles gingen lopen.

De Belgische ploeg had twee jaar lang voor de wedstrijd getraind, de laatste maanden deed ze dat fulltime, en wel zo'n tachtig à negentig uur per week.

Vierentwintig landen namen dinsdag en woensdag deel aan de prestigieuze wereldfinale, in 1987 in het leven geroepen door de in 2018 overleden topchef Paul Bocuse. Sinds de oprichting won België zes medailles. De laatste dateert echter al van 1999, toen Ferdy Debecker brons pakte. Dit jaar waren de medailles voor Denemarken (goud), Zweden (zilver) en Noorwegen (brons).

En dus was er geen podiumplaats voor de Oost-Vlaamse chef, Lode De Roover. Hij erkent de superioriteit van het Noorden: ‘De Scandinavische landen zijn absoluut top. Wij zijn aan het vechten om die proberen in te halen. De afgelopen twee jaar hebben we absoluut sprongen vooruit gemaakt. Laat ons zeggen dat ze onze hete adem in hun nek voelen. Qua werkwijze, technieken, voorbereiding, uitwerken van de gerechten, kijken we naar hen en komen we heel dicht in hun buurt.’

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Toerisme, die de hele prijsuitreiking vanop de eerste rij bijwoonde, sprak de ambitie uit om binnen de vijf jaar met een Vlaams koksteam op het podium in Lyon te staan.