De actievoerders die op straat komen voor het klimaat hebben groot gelijk. Dat is de boodschap van de open brief die 3.455 academici ondertekenden.

‘We willen het debat voeden met feiten’, legt biologe Sara Vicca (Universiteit Antwerpen), een van de initiatiefnemers van Scientists4climate, uit. ‘Mensen zoals Jean-Marie Dedecker en Rik Torfs verstoren het debat. Het zou moeten gaan over hoe we de problematiek moeten aanpakken. Sommige uitspraken kunnen gemakkelijk weerlegd worden met feiten.’

In de brief - met als titel ‘Versterk de klimaatambities!’ - sommen de wetenschappers belangrijke feiten rond klimaatverandering op. Onder meer: de aarde warmt op, zo goed als honderd procent van de waargenomen opwarming is te wijten aan menselijke activiteiten en met de huidige voorstellen stevent de wereld af op meer dan 3°C opwarming tegen het eind van de eeuw.

‘Gigantisch veel wetenschappers uit verschillende disciplines hebben de brief ondertekend’, zegt Vicca, onder wie bijvoorbeeld de klimatologen Jean-Pascal van Ypersele en Philippe Huybrechts.

Doemdenken

‘Dat klimaatverandering onze wereld sterk zal veranderen is geen doemdenken, maar louter gebaseerd op feiten’, zo staat in de tekst. Eerder zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de klimaatjongeren niet in doemscenario’s moeten geloven en geen veranderingen moeten vragen die niet realistisch zijn. De oplossing zal volgens hem in de toekomst van innovatie komen.

In de open brief stellen de wetenschappers dat de technologieën om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen nu al bestaan. Ze vragen dringend ingrijpende structurele maatregelen. ‘Het vereist nu in de eerste plaats de politieke moed om de nodige structurele maatregelen te nemen en voluit in te zetten op de overgang (transitie) naar een maatschappij zonder uitstoot van broeikasgassen.’ Dat moet de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder twee graden.

Maatregelen

Ze pleiten onder meer voor een sterke uitbouw van hernieuwbare energie, gebouwen moeten energiecentrales worden in plaats van energieverslinders, de uitstoot van de veestapel en de ontbossing moeten aangepakt worden. ‘Bij sociaal averse gevolgen, veronderstellen rechtvaardige klimaatambities ook een aanscherping van het sociaal beleid.’

Biologe Sara Vicca sluit niet uit dat politici bij wie de boodschap niet in hun kar past, hen in een bepaald hokje zullen willen duwen. ‘Maar we hebben geen keuze, we moeten gewoon reageren, gebaseerd op feiten.’

Eerder publiceerde Scientists4climate al een brief aan de klimaatjongeren, waarin ze hen wetenschappelijk wilden ondersteunen. ‘Die brief werd massaal gedeeld en goed onthaald. Door het ontbreken van een positieve politieke reactie hebben we nu een brief opgesteld voor de hele bevolking en de politici’, besluit Sara Vicca.