Duitse politie arresteert drie Irakezen op verdenking van terrorisme
De verdachten werden naar het gerechtsgebouw overgebracht met een helikopter Foto: EPA-EFE

In het noorden van Duitsland zijn drie Irakezen opgepakt op verdenking van het beramen van een terreuraanval, zo hebben de politie en het parket woensdag bevestigd. Volgens speurders waren de drie geradicaliseerd, maar is nog niet duidelijk of ze deel uitmaakten van een terreurorganisatie.

Een van de mannen, Shahin F. (23), downloadde informatie over het vervaardigen van een bom en bestelde een ontstekingsmechanisme in Groot-Brittannië. Hij leerde ook met een vrachtwagen rijden, want het trio was van plan een vrachtwagen te gebruiken bij de aanslag, zeiden parketmagistraten. Bij een terreuraanslag met een vrachtwagen in Berlijn vielen op Kerstmis 2016 twaalf doden.

Hersh F. (23) wordt samen met Shahin F. verdacht van het plannen van een zware aanslag. Een derde man, Rauf S. (36), zou hen geholpen hebben door op zoek te gaan naar een vuurwapen.

Holger Münch, het hoofd van de Bundeskriminalamt, de federale gerechtelijke politie van Duitsland, zei dat het onderzoek aan het licht had gebracht dat de verdachten van plan waren ‘zoveel mogelijk mensen te doden’. Wel zouden ze geen specifiek doelwit gehad hebben voor de aanslag. Ze beschikten ook niet over gesofisticeerde middelen, zo bleek uit sommige van hun testen met explosieven, waarvoor ze nieuwjaarsvuurwerk gebruikten.

Vluchtelingen

Het trio kwam in 2015 als vluchteling in Duitsland aan en kreeg als dusdanig subsidiaire bescherming. Ze werden woensdagochtend vroeg in Dithmarschen opgepakt, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, bij een inval waaraan ook speciale politie-eenheden deelnamen.

De politie doorzocht ook woningen in de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Baden-Württemberg, maar daarbij werden geen arrestaties verricht.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel bericht dat de drie mannen ondersteuning van onbekenden kregen via Telegram, een dienst voor gecodeerde berichten. Het blad schrijft ook dat een van de verdachten plannen had om zoveel als mogelijk ‘ongelovigen, maar geen kinderen’ om het leven te brengen.