Nederlands koningshuis veilt Rubens voor zeven miljoen dollar
Foto: rr

Een tekening van de hand van Peter Paul Rubens die door de Nederlandse prinses Christina is ingebracht bij het veilinghuis Sotheby’s in New York, is woensdag voor zeven miljoen dollar (ruim 6 miljoen euro) verkocht.

Het stuk maakt deel uit van een aantal kunstwerken van de Nederlandse koninklijke familie die onder de hamer gingen bij het veilinghuis. De Rubens was in bezit van prinses Christina.

De houtskooltekening van een gespierde jongeman is een voorstudie voor een altaarstuk in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. De tekening wordt veelvuldig beschreven in de Rubens-literatuuren en werd vaak geëxposeerd.

Sotheby’s schatte de opbrengst van de Rubens van te voren op circa 3 miljoen dollar. Het werk verliet voor ruim 8,2 miljoen dollar de Oranjes.

Op 17 januari werd porseleinen servies en Chinese vazen geveild voor 26.700 pond (30.000 euro). Er bevonden zich ook porseleinen vazen uit de Qing-dynastie tussen het servies.

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse koninklijke familie kunst verkoopt. In 1988 bijvoorbeeld werden twee schilderijen uit het bezit van de koning geveild voor 700.000 euro. In 2012 werd de Atlas Munnicks van Cleeff, een map met 1.200 zeventiende- en achttiende-eeuwse tekeningen van de stad en provindie Utrecht, verkocht voor een miljoenenbedrag.