Griep in opmars, wellicht volgende week sprake van epidemie
Foto: BELGAIMAGE

De griep blijft in opmars in België. Afgelopen week werd de epidemische drempel voor het eerst dit seizoen overschreden, al is er nog geen sprake van een epidemie. Die is er pas als de drempel twee weken na elkaar overschreden wordt. Dat meldt het wetenschappelijk onderzoekcentrum Sciensano.

De epidemische drempel voor griep staat dit jaar op 157 raadplegingen per 100.000 inwoners. De meest recente gegevens van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid, laten zien dat de griepactiviteit voor het eerst boven de epidemische drempel ligt.

Tussen 21 en 27 januari 2019 hebben namelijk ongeveer 198 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd met griepsymptomen, zoals koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. In de tweede week van 2019 waren dat nog maar 72 per 100.000 inwoners, en de derde week 87 per 100.000 inwoners.

Bovendien testten in de vierde week driekwart van de luchtwegstalen, die verzameld werden door het netwerk van huisartsenpraktijken en getest werden door het Nationaal Referentie Centrum influenza, positief voor het griepvirus. Net als in de andere Europese landen is er ook hier vooral influenza van het type A in omloop.

Elke winter weer

‘Als de drempel gedurende ten minste twee opeenvolgende weken overschreden wordt, én als ten minste 20 procent van de respiratoire stalen na analyse door Sciensano positief blijken te zijn, is er officieel sprake van een griepepidemie’, aldus Daisy Tysmans van Sciensano. ‘We verwachten dat de incidentie de volgende weken nog zal stijgen, maar het is moeilijk te voorspellen hoe intens deze epidemie zal zijn. Wellicht kunnen ze volgende week spreken van een epidemie.’

Elke winter heerst er in België een epidemie van griep die ongeveer 3 tot 10 procent van de bevolking treft en gemiddeld een achttal weken duurt.