Erepenning voor CurieuzeNeuzen: ‘De burger ligt hier wakker van’
Prof dr ir Filip Meysman van CuriezeNeuzen Vlaanderen bij parlementsvoorzitter Peumans. Foto: bart dewaele

Het Vlaams Parlement heeft een Gouden Erepenning uitgereikt aan vier Vlaamse natuur- en milieuorganisaties. Eén van de vier is CurieuzeNeuzen, het grootschalige burgeronderzoek naar luchtkwaliteit van De Standaard, de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Vier Vlaamse natuur- en milieuorganisaties kregen vandaag een Gouden Erepenning: Bosforum, CurieuzeNeuzen, Natuurpunt en Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Het Vlaams Parlement reikt sinds 1991 geregeld Gouden Erepenningen uit aan personen, instellingen of verenigingen die zich ‘langdurig en aanwijsbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de geestelijke of materiële ontplooiing of voor het welzijn of de welvaart van de Vlaamse Gemeenschap’.

Bij elke uitreiking wordt gekozen voor een centraal thema, gaande van literatuur tot kunst, wetenschap en sport. Het thema voor deze editie was ‘natuur en milieu’, een thema dat met de klimaatdiscussie bijzonder actueel is.

CurieuzeNeuzen was het grootschalige burgeronderzoek naar luchtkwaliteit van De Standaard, de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij. Doel van het onderzoek was om gedurende een maand met 20.000 gezinnen, scholen, bedrijven en verenigingen de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in heel Vlaanderen te meten.

Over dit initiatief zei parlementsvoorzitter Jan Peumans: ‘CurieuzeNeuzen heeft het thema luchtkwaliteit in kaart gebracht en op de kaart gezet. De burger ligt hier wakker van. De politiek mag dit thema in geen geval negeren’.

De bezieler van het project, professor Filip Meysman, stelde in zijn toespraak in het parlement dat ‘CurieuzeNeuzen een draagvlak heeft gecreëerd voor het debat over luchtkwaliteit’. ‘Dit werd een begrip in Vlaanderen en dit krijgt ook navolging in het buitenland.’

Meysman ging ook in op de uitspraken van Bart De Wever (N-VA) dit weekend als zou innovatie het antwoord zijn op de klimaatzaak. ‘We deden onze metingen met eenvoudige meetbuisjes die 40 jaar geleden werden ontworpen. Oldskool technologie, jawel. Wetenschappelijke innovatie is inderdaad belangrijk, maar daarmee redden we het niet alleen. Wat we nodig hebben is politieke en maatschappelijke innovatie die leidt tot structurele veranderingen.’

Bosorganisatie Bosforum vraagt vooral meer aandacht voor bosbeleid. De organisatie ijvert voor sectoroverschrijdende samenwerking en voor de uitvoering van het Bosactieplan

Natuurpunt ontstond in 2001 uit een fusie van De Wielewaal en de Belgische Natuur- en Vogelreservaten en telt inmiddels 110.000 leden. Meer dan 6.000 vrijwilligers steken in hun vrije tijd de handen uit de mouwen om de 500 natuurgebieden, ondertussen zo’n slordige 23.000 hectare, te onderhouden.

Regionaal Landschap Kempen en Maasland is 1 van de 16 Regionale Landschappen in Vlaanderen. Deze regionale landschappen zetten zich in voor het behoud en versterken van natuur, landschap, erfgoed, streekidentiteit en recreatie. Regionaal Landschap Kempen en Maasland staat bekend als initiatiefnemer voor de oprichting van het eerste nationale park: het Nationaal Park Hoge Kempen, maar vooral ook als ‘uitvinder’ van het populaire fietsroutenetwerk.