Carrièreprijs voor Vincent Van Duysen
Vincent Van Duysen Foto: KASIA GATKOWSKA

Architect Vincent Van Duysen is op de uitreiking van de Henry van de Velde Gold Awards, de Belgische designprijzen, bekroond voor zijn hele carrière.

Van Duysen staat als designer en (interieur)architect bekend voor zijn serene en uitgepuurde ontwerpen. De jury loofde ook zijn werk als artistiek directeur bij het Italiaanse meubelmerk Molteni & C.

Met de Henry van de Velde Gold Award voor jong design­talent was het eigenlijk zes keer prijs. Die ging namelijk naar BRUT Collective, het collectief van Ben Storms, Bram Vanderbeke, Cédric Etienne (Studio Corkinho), Charlotte Jonckheer, Linde Freya Tangelder en Nel Verbeke.

De prijs voor beste ecodesign ging dit jaar naar de jeanscol­lectie van het Antwerpse label HNST, die in samenwerking met de West-Vlaamse spinnerij ESG wordt gemaakt. De jeansbroeken van HNST worden in Europa ­geproduceerd met radicaal cir­culaire garen.

Het West-Vlaamse Extremis viel in de prijzen met hun ‘Acacia’, een asymmetrische parasol die geïnspireerd is op de gelijknamige Afrikaanse boom. Studio Dott kreeg op zijn beurt een trofee voor de ‘ring van Belun’, een ‘slimme’ ring die de slaapkwaliteit van zijn drager meet.

Voorts ook een opsteker voor de veelgeplaagde Belgische spoorwegen: uit 23 genomineerden kroonde het publiek de ‘M7’, de nieuwe dubbeldektrein van NMBS, tot favoriet. De ‘M7’ is een ontwerp van Axel Enthoven en Eric Govers en wordt gebouwd door Bombardier in Brugge.

Andere laureaten waren onder meer het Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein op het terrein van Karus (voorheen psychiatrisch centrum Caritas) in Melle, de ring van Belun die de slaapkwaliteit van zijn gebruiker in kaart brengt, en het elektrisch vrachtwagentje MT10 van Addax Motors.

De Henry van de Velde Awards bekronen sinds 1994 Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design oplossingen aanreiken met een positieve impact op de economie en de samenleving.