Rutten: ‘Met kinderpardon moedig je mensen aan om in de illegaliteit te gaan’
Een Armeens gezin met kinderen wacht al sinds 8 januari in een gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel op een gedwongen repatriëring. Foto: BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil geen kinderpardon voor gezinnen met kinderen die al langer dan vijf jaar in ons land verblijven omdat hun asielprocedure lang aansleept. ‘De regels zijn de regels voor iedereen. En daar hoort nu eenmaal een terugkeerbeleid bij’, zei ze dinsdag in ‘De afspraak’ op Canvas.

Aanleiding voor de discussie over het kinderpardon is de situatie van een Armeens gezin. Dat wacht al sinds 8 januari in een gesloten asielcentrum op een gedwongen repatriëring. Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is dat in strijd met het kinderrechtenverdrag, aangezien meer dan twee weken opsluiting traumatiserend kan zijn.

‘Dit laat niemand onberoerd. Het gaat om kinderen en dat is altijd moeilijk’, toont Rutten begrip. ‘Maar het is het sluitstuk van het gedwongen terugkeerbeleid. Aan het einde van het verhaal moet je dit wel doen, in het groter belang.’

‘Met een kinderpardon moedig je mensen aan om in de illegaliteit te gaan, ook met kinderen.’ Dat het Armeense gezin al jaren in ons land verblijft, is geen goed argument volgens Rutten. ‘Als je negen keer op rij een “nee” krijgt, moet je dan als overheid een tiende keer een “ja” geven?’

Nederland wil kinderpardon afschaffen

In Nederland bereikten de fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dinsdagavond, na dagen van koortsachtig overleg, een akkoord over het kinderpardon.

De kwestie veroorzaakte grote politieke spanning in het kabinet-Rutte III. Dat kwam omdat het CDA pleitte opeens voor een ruimhartiger kinderpardon. De ChristenUnie eiste bovendien een voorlopige uitzetstop.

De partijen hebben afgesproken dat de situatie van een groep van zevenhonderd kinderen die is geworteld in Nederland ‘soepel’ zal worden heroverwogen. Ze verwachten dat ongeveer 90 procent van de kinderen een verblijfsvergunning zal krijgen. Maar daar staat tegenover dat het kinderpardon ophoudt te bestaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in