camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kees van de Veen/hh

24

Hoeveel vlees kunnen we nog eten?

Bij de productie van vlees komen relatief veel broeikasgassen vrij. Het gaat grotendeels om uitstoot bij de teelt van veevoeder en bij de mestverwerking, maar ook om het methaangas dat koeien en andere herkauwers via hun boeren en winden in de atmosfeer brengen. Vlees van herkauwers heeft dan ook een beduidend grotere voetafdruk dan het andere eten op ons bord: om 1 kilo rundvlees te produceren stoten we in Vlaanderen, volgens berekeningen van het milieuadviesbureau ERM en de UGent, tussen 22 en 25 kilo broeikasgas uit (omgerekend in CO2-equivalenten, een rekeneenheid die dient om de impact van diverse broeikasgassen te kunnen optellen en vergelijken). Voor varkensvlees is dat tussen 3 en 4 kilo broeikasgas. Ter vergelijking: de productie van een kilo eieren maakt volgens het Nederlandse Voedingscentrum 2 kilo broeikasgas vrij, net zoveel als de productie van een kilo tofoe.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen