camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan dat op in hun stam en takken. Michiel Aerts

25

Helpt het om bossen te planten?

Ja. Meer zelfs: volgens het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is het onmogelijk de doelstellingen van Parijs te halen zónder intensief in te zetten op bosbouw. Bomen halen namelijk op een natuurlijke manier CO2 uit de atmosfeer en slaan het broeikasgas voor vele jaren, of zelfs decennia, op in hun stam en takken, maar ook in de bodem waarop ze groeien. Een bos is één groot koolstofreservoir.

In Vlaanderen kan een hectare bos jaarlijks 7 tot 12 ton CO2 uit de lucht halen. In alle bossen wereldwijd lag volgens een rapport van de VN in 2015 circa 296 gigaton koolstof opgeborgen. Ter vergelijking: de wereldwijde CO2-uitstoot bedroeg in 2018 36,8 gigaton.

Daarnaast slaan bomen tijdens natte periodes vocht op, dat ze tijdens warme periodes opnieuw afgeven. Ruim de helft van de regen in het Amazonegebied is verdamping van vocht. Zo helpen bomen ook op een meer lokaal niveau hitte draagbaar te houden.

Maar er zijn cruciale randvoorwaarden. Zoals gezegd slaan bossen CO2 op, ze breken het niet af. En dus kan het broeikasgas ook weer vrijkomen. Als gevolg van de ontbossing – in 2017 werden volgens onderzoek aan de universiteit van Maryland elke minuut 40 voetbalvelden gekapt – zijn tropische regenwouden sinds kort van netto ‘sponzen’ van CO2 in bronnen van broeikasgas veranderd. Dat concludeert een studie in Science. Ook ziektes en andere bedreigingen, vaak aan klimaatopwarming te linken, zetten de positieve effecten onder druk.

Zeven keer Vlaanderen

Bossen moeten dus ook vooral blijven staan – en ze moeten goed beheerd worden. De jonge bomen slaan het meeste CO2 op, de oudere doen dat minder, of ze stoten zelfs een deel weer uit. Toch is er ook nood aan bossen met stevige, dikke bomen, zegt hoogleraar bos­beheer Bart Muys (KU Leuven), ‘aan langlevende systemen met lange rotaties, met een compromis tussen de leeftijd en de aanwas van nieuwe bomen.’

Om alle CO2 te compenseren die in Vlaanderen wordt uitgestoten, is een bos nodig met de oppervlakte van ­zeven keer Vlaanderen, berekende de vereniging Bos+. (poj)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen