camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

1

Waarom warmt de aarde op?

Onze planeet is omgeven door lucht. Gelukkig maar, anders konden we niet ademen. In die lucht zitten allerlei gassen, en sommige daarvan werken als ‘broeikasgassen’. Net als het glas in een broeikas laten ze warmtestraling van de zon naar binnen, maar niet naar buiten. Het belangrijkste broeikasgas is water, maar daar hebben we geen greep op. Gelukkig regelt het zichzelf: als er te veel boven is, regent het vanzelf weer naar beneden. 

Het volgende broeikasgas is CO2 of koolstofdioxide. Dat komt in de lucht door de ademhaling van levende wezens en wordt er door de planten weer uitgehaald voor hun fotosynthese. Dat zaakje was in een comfortabel evenwicht, met voor ons aangename temperaturen.

Maar de jongste twee eeuwen, en vooral de jongste honderd jaar, zijn we volop fossiele brandstoffen gaan verstoken: steenkool, olie en aardgas. Die brengen extra CO2 in de lucht. Wat op zich niet erg is: het zat ooit in de lucht en werd opgenomen door planten die onder de grond belandden. We brengen dus gewoon oude CO2 ­terug in omloop.

Alleen, we doen dat met een ongehoorde snelheid. In twee ­eeuwen pompten we terug wat in miljoenen jaren begraven werd. Waardoor onze atmosfeer sneller opwarmt dan ooit in de wereldgeschiedenis, en vooral: sneller dan de natuur kan volgen. De eindsituatie is even ‘natuurlijk’ als voordien, maar wel stukken oncomfortabeler, en misschien onleefbaar, voor dat kleine stukje natuur dat ons het meest interesseert: de mens. (pvd)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen