camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

7

Wat als de aarde meer dan twee graden opwarmt?

Dan gaan we over de cruciale drempel waarboven de effecten voor de mens en de planeet onomkeerbaar en schadelijk worden. De ijskappen smelten en zorgen ervoor dat de zeespiegel stijgt en de komende eeuwen zal blijven stijgen. Extreme weersomstandigheden, bosbranden, overstromingen (met name in Azië) en extreme droogte (in Afrika en het Midden-Oosten) worden ons deel.

De meest kwetsbare landen worden in verhouding het hardst getroffen. Maar ook Europa ontsnapt niet aan onheil. Als de klimaatnachtmerrie werkelijkheid wordt, is Europa in de tweede helft van deze eeuw een droger continent. Vooral het zuiden kreunt dan onder hevige droogte, met het risico op verwoestijning in sommige gebieden. De waterbevoorrading in veel Europese steden kan tijdens de hete zomermaanden in het gedrang komen, onder meer omdat de kraan vanuit de Alpen wordt dichtgedraaid.

Behalve droge zomers krijgen het noorden en noordoosten van Europa in de lente en de winter meer hevige regen te verwerken. Terwijl rivieren in Zuid-Europa grote delen van het jaar droogstaan, treden ze in Noordwest-Europa vaak buiten hun oevers.

Dijken verhogen

Verder worden hittegolven het nieuwe normaal, ook in ons land. In de meeste Europese steden verhoogt de kans op een hittegolf bij 2 graden opwarming met een ­factor 5 tot 10 ten opzichte van de tweede helft van de vorige eeuw. Ook de zomerse maxima nemen toe, in ons land mogelijk met 4 tot 10 graden ten opzichte van de jaren 1950 tot 2000. Vooral ouderen en jonge kinderen kunnen daardoor in moeilijkheden komen.

Als we de dijken niet verhogen, komen de Vlaamse kustregio en het Scheldebekken tot in Antwerpen onder water te staan. Lange tijd gingen klimaatwetenschappers uit van een zeespiegelstijging tot ongeveer 80 centimeter tegen het einde van de eeuw. De meest recente studies spreken nu over 2 meter, omdat het ijs sneller smelt.

De hitte en droogte zetten het wereldwijde voedselsysteem onder druk. In Zuid-Europa wordt het moeilijker om groenten en fruit te telen, maar ook onze koffie, chocolade of een bord rijst zullen duurder worden. De productie van rijst, maïs, soja en hop zal afnemen, net als de veestapel die bij twee graden opwarming met 7 à 10 procent zou afnemen. (ire)

Meer lezen: ‘Wat als de politici niet naar onze jongeren luisteren?’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen