camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Van links naar rechts: de klimaatministers Marie-Christine Marghem (federaal), Jean-Luc Crucke (Waals), Joke Schauvliege (Vlaams) en Céline Fremault (Brussel). rr

16

Kan één minister van Klimaat meer dan vier?

Klimaat en energie zijn in België versnipperde bevoegdheden met als gevolg: vier klimaatministers. Op het vlak van energie is de federale regering bevoegd voor kerncentrales, energiebevoorrading, windmolens op zee en hoogspanning, de regio’s zijn bevoegd voor windenergie op land, zonne-energie, distributie van gas en elektriciteit op lagere spanning.

Dat leidt al eens tot conflicten. De federale en regionale ministers hebben er jaren over gedaan om een akkoord te vinden over de verdeling van de klimaatinspanningen tegen 2020, waardoor honderden miljoenen die bedoeld waren voor investeringen in klimaat, geblokkeerd bleven. En hoewel we een overdaad aan ministers hebben, was er in oktober vorig jaar niemand aanwezig op een cruciaal klimaatoverleg in Luxemburg.

De vier ministers hebben lang naar elkaar gekeken om het voortouw te nemen. De regionale ministers verwachtten een initiatief van federaal minister Marie Christine Marghem (MR). Die liet de eer dan weer aan de regio’s.

De jongste tijd is er beterschap merkbaar. Na het vertrek van de N-VA uit de federale regering hebben de drie regionale ministers beslist om samen de leiding te nemen en maandelijks met federaal minister Marghem te vergaderen. Maar er zijn nog conflictpunten: Vlaanderen is bijvoorbeeld voorstander van rekeningrijden, Wallonië een hevige tegenstander.

Hier en daar gaan stemmen op om de bevoegdheden klimaat en energie opnieuw samen te brengen op federaal vlak. Daarvoor is dan wel een staatshervorming ­nodig. (wwi)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen