camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

31

Kunnen we de CO2 niet weer uit de lucht halen?

Erven Rob Cloosterman/hh

Bomen planten zal helaas niet volstaan om de klimaatopwarming te vertragen. Daarom worden nu manieren onderzocht om CO2 op te slaan met een nieuwe technologie. CCS of carbon capture and storage vangt de CO2 op die vrijkomt bij bijvoorbeeld gas- of kolencentrales of de chemische industrie, waarna ze ondergronds wordt opgeslagen. Dat zou een interessante tussentijdse technologie kunnen opleveren die de opwarming van het klimaat vertraagt en hernieuwbare energie meer tijd geeft om tot volle wasdom te komen.

Maar er zijn ook nadelen, waarvan de prijs nog altijd het grootste is. De technologie is vandaag te duur om op grote schaal te worden toegepast. Er zijn ook vragen over de opslag. Opslag onder de grond in voormalige gas- of olievelden is een optie, maar houdt risico’s in op lekken.

Om van CCS het wondermiddel te maken dat de klimaatop­warming kan vertragen, is er een effi­ciënte en betaalbare technologie nodig die op grote schaal toegepast kan worden. Zo ver zijn we vandaag nog niet. Het IPCC, het intergouver­nementele klimaat­panel dat de klimaatopwarming bestudeert, ziet er wel brood in, zeker in ­combinatie met bio-energie. (wwi)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen