Killer van Kasparov stopt met schaken
Vladimir Kramnik. Foto: REUTERS

Oud-wereldkampioen schaken Vladimir Kramnik (43) stopt met professioneel schaken. De minzame Rus zal de schaakgeschiedenis ingaan als de man die de schijnbaar ongenaakbare Gary Kasparov na vijftien jaar alleenheerschappij onttroonde.

Vladimir Kramnik behoorde al tot de wereldtop sinds hij in 2000 zijn landgenoot Gary Kasparov (toen 37) op zijn 25ste verrassend wist te verslaan in een rechtstreeks duel om de wereldtitel. Kramnik won in Londen overtuigend met 8,5 - 6,5. Een onherkenbare Kasparov, die tijdens de match in een echtscheidingsprocedure verwikkeld was, won geen enkele partij.

Kasparov had zijn ex-pupil Kramnik nochtans niet onderschat. Over Kramnik had hij ooit vol respect gezegd: ‘De anderen schuiven met de stukken, maar Kramnik speelt schaak.’ Kramniks matchstrategie bleek te werken. Hij ruilde de dames telkens vroeg in de partij, waardoor Kasparov geen beroep kon doen op zijn sterkste wapen: zijn enorme aanvalskracht. Op die tactiek vond Kasparov geen antwoord.

‘Kasparov is geen kwade vent, vind ik. Ik mag hem, al zal ik wel de enige zijn’, zei Kramnik in een interview met onze krant nadat hij net Kasparov had onttroond.

Kramnik bleef wereldkampioen tot 2007. Hij won WK-matches van Peter Leko (2004) en Veselin Topalov (2006). Hij bleef tot vorig jaar tot de schaakwereldtop behoren. In het net afgelopen Tata-toernooi in Wijk aan Zee finishte hij evenwel teleurstellend laatste. Blijkbaar had hij al enkele maanden geleden besloten om daar zijn carrière te beëindigen.