Olijfolieproductie Italië meer dan gehalveerd
Straks onbetaalbaar? Foto: Photo News

De productie van olijfolie is in Italië vorig jaar met 57 procent afgenomen. Door de schaarste is de prijs ervan met veertig procent gestegen.

De olijfolieproductie voor 2018 kwam uit op 185.000 ton, tegenover 429.000 ton in 2017, meldt het Italiaanse instituut voor de landbouw- en voedingsmarkt Ismea. Het voegt eraan toe dat het resultaat daarmee nog lager ligt dan de al weinig optimistische verwachtingen van oktober, die uitgingen van 265.000 ton. Dat maakt 2018 tot ‘een van de slechtste jaren’ uit de geschiedenis.

De zuidoostelijke regio Apulië, die op zich goed is voor ongeveer de helft van de Italiaanse olijfolieproductie, kende een terugval met 65 procent. De regio leed onder vorst en sneeuwval in maart en kampte onder meer met de xylellabacterie.

Door de schaarste zijn de prijzen enorm gestegen. Extra vierge olijfolie bereikte in december een prijs van 5,60 euro per kilo, een toename met 40 procent ten opzichte van juni. Op Sicilië wordt her en der zelfs meer dan 7 euro per kilo gevraagd.