Geen nieuws over gezondheidstoestand van VUB-gastdocent Djalali
Foto: Photo News

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft geen nieuws over de gezondheidstoestand van de ter dood veroordeelde Iraanse dokter Ahmadreza Djalali. Dat antwoordde hij dinsdag in de Commissie Buitenlandse Beleid van het Vlaams parlement op een vraag van Tine Soens (sp.a).

Vlaams minister-president Geert Bourgeois pleitte al verschillende keren voor de vrijlating van Djalali, en plant binnenkort een nieuw overleg met de Iraanse ambassadeur in ons land, antwoordde hij dinsdagmiddag in de Commissie Buitenlands Beleid in het Vlaams parlement na een vraag van sp.a-parlementslid Tine Soens. Hij zal het lot van Djalali ‘blijven aankaarten waar hij kan’. Meer nieuws over de gezondheidstoestand van de Iraanse arts, heeft Bourgeois helaas niet, klonk het.

De Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent en rampenarts Ahmadreza Djalali zit nu al bijna drie jaar vast in de Evin-gevangenis in Teheran. De man werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld. Hij zou gefolterd zijn tot hij valse bekentenissen aflegde.

De gezondheidstoestand van Dajali ging er in die drie jaar stelselmatig op achteruit. Hij is 25 kilogram afgevallen en heeft problemen met maag en darmen, pijn aan zijn linkeroog en huiduitslag, vertelde spoedarts en ex-collega Gerlant Van Berlaer eind vorig jaar nog. Djalali onderging toen ook een spoedoperatie voor een liesbreuk, waarna hij vrijwel meteen terug werd overgebracht naar zijn cel.

Op 28 februari organiseert de echtgenote van Djalali, Vida Mehrannia, een getuigenavond in de Brusselse Bozar. Vlaanderen zal die avond financieel ondersteunen, zei Bourgeois.