Een sneeuwzone trekt woensdag over ons land. In West- en Oost-Vlaanderen sneeuwde het al sinds 4 uur vannacht bijzonder hevig. Om 9 uur was er op sommige plaatsen al meer dan 15 centimeter sneeuw gevallen. Op Brussels Airport worden verschillende vluchten afgelast. De tgv met minister Ben Weyts aan boord stond een uur stil. In de loop van donderdagnacht naar vrijdag wordt er opnieuw sneeuw verwacht.

Zestien centimeter in West-Vlaanderen, minder dan een vierde daarvan in Antwerpen: niet overal in ons land valt woensdag evenveel sneeuw. De sneeuw leverde vooral prachtige beelden op. Er was geen of nauwelijks hinder. 

De sneeuwzone trekt momenteel noordwaarts en verlaat begin volgende nacht ons land richting Nederland. In Vlaanderen en Brussel geldt nu nergens nog code oranje voor gladheid op de weg. Tot donderdag 9 uur houdt het KMI code geel aan, daarna kleurt de kaart groen. Woensdagnacht en donderdag is het overal overwegend droog, maar blijf het opletten voor ijsplekken en verharde sneeuw, waarschuwt het KMI.

In de loop van donderdagnacht naar vrijdag wordt er opnieuw sneeuw verwacht. 'Tijdens de avondspits schuift een nieuwe sneeuwzone op richting het noorden', aldus Nicolas Roose van NoodweerBenelux aan Het Nieuwsblad. '’s Nachts is er dus opnieuw kans op winterse neerslag, die na middernacht zal transformeren in regen.'

Rustige ochtendspits

De verwachte verkeershinder bleef woensdag uit. Het Vlaams Verkeerscentrum zag een rustige ochtendspits, met nauwelijks incidenten. Ook de structurele ochtendfiles vielen lager uit, al veroorzaakt de sneeuw wel extra drukte in de omgeving van Brugge, Kortrijk en Waregem. Rond 8 uur stond er zo’n 60 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, met andere woorden: ruim de helft minder dan wat gebruikelijk is op werkdagen.

De rustige ochtendspits is vooral te verklaren door het hoge aantal thuiswerkers. 'We merken dat heel wat mensen de duidelijke weersvoorspellingen gehoord hebben en die ter harte hebben genomen', aldus Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. SD Worx heeft het over 20 procent meer. 

Ook het openbaar vervoer kende weinig problemen. De sneeuw veroorzaakte enkel hinder bij vervoersmaatschappij De Lijn in West- en Oost-Vlaanderen. Sommige lijnen werden daar woensdagochtend ingekort. Sommige bussen reden ook een aangepast traject. In de kustregio reden de Kusttram en de bussen met beperkte vertraging. De grote steden bleven gespaard. De NMBS kende geen grote problemen door de sneeuw. Internationaal schrapte Eurostar wel enkele ritten en ook de tgv kende problemen. De hogesnelheidstrein met Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) aan boord, stond een uur stil. 

Op de luchthaven Brussels Airport werden slechts een zevental vluchten geschrapt. Er waren ook beperkte vertragingen, voornamelijk omdat de vliegtuigen ontijsd moesten worden.