Parket over heropende Cold Case: ‘nieuwe sporen worden volop onderzocht’
Sally Van Hecke werd op 10 augustus 1996 vermoord teruggevonden. Foto: Wim Kempenaers

‘Cold Case’, een nieuw programma op VTM, belooft na 22 jaar de moorde­naar van de jonge Antwerpse Sally Van Hecke te ont­maskeren. Het Antwerpse parket geeft nu meer uitleg uit bezorgdheid voor het verloop van het verdere onderzoek.

‘De reeks Cold Case kan het normale verloop van het gerechtelijk onderzoek ernstig verstoren.’ Dat is het oordeel van het parket over het nieuwe programma op VTM dat volgens VTM Nieuws ‘de vermoedelijke dader’ van de moord op Sally Van Hecke aanduidt.

Cold Case duikt in het dossier van Sally Van Hecke. Twee spelende kinderen vonden op 10 augustus 1996 haar lichaam aan het Antwerpse strand van Sint-Anneke. De twintigjarige Van Hecke, moeder van een 3-jarig dochtertje, was met bruut geweld om het leven gebracht. De jonge vrouw was verslaafd aan heroïne en tippelde om die verslaving te betalen.

Het onderzoek van de Antwerpse gerechtelijke politie leidde nooit tot de arrestatie van een dader. In 2005 werd het dossier afgesloten.

Het parket geeft nu meer info over het onderzoek: ‘Acht jaar lang zijn de speurders op zoek gegaan naar de dader of daders van deze gruwelijke moord. Daarbij werden 800 tips onderzocht, werden deskundigen aangesteld, zijn er meer dan dertig internationale opdrachten naar Nederland en Duitsland uitgevoerd en werd het programma Oproep 2020 ingeschakeld. De gehoopte doorbraak bleef uit en daarom werd het gerechtelijk onderzoek in 2005 voorlopig afgesloten.’

Nieuwe pistes

In 2017 werd het onderzoek echter heropend. Dat gebeurde nadat journalist Kurt Wertelaers ‘een aantal nieuwe pistes’ had overgemaakt aan het gerecht.

Wertelaers begon al in 2016 met een eigen onderzoek. Een van de weinige sporen was de robotfoto van een man, bij wie Sally die nacht om 4 uur in de auto was ingestapt. Een struise man, met lang donker haar dat in een staart was bijeengebonden. Hij had cowboylaarzen met een stompe tip. Bovendien reed de man met een opvallende, blauwe Amerikaanse oldtimer.

De eerste details lijken volgens VTM te wijzen naar de 70-jarige Claudy P., een man uit het Waasland die in 2011 nog tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor de moord op twee andere vrouwen.

Opnieuw gescreend

Het onderzoek werd en wordt echter ruimer bekeken, stelt het parket nu. ‘Een forensisch expert van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, nvdr.) heeft het volledige dossier opnieuw gescreend, waarbij dankzij de wetenschappelijke evolutie een aantal nieuwe sporen aan het licht zijn gekomen die volop worden onderzocht’, klinkt het.

Het parket benadrukt dat er ook nu nog nieuwe sporen ‘volop onderzocht’ worden. Het wil daarom een ‘constructief gesprek’ met VTM over Cold Case.

Het Antwerpse parket reageerde maandagavond erg verbolgen op de aankondiging van Cold Case. Het parket wilde niet inhoudelijk ingaan op de zaak, maar stelde dat het onderzoek lopend was en de VTM-reeks dat zou kunnen schaden.