Gezocht: technici, verpleegkundigen, postbodes
Postbode is een knelpuntberoep

Technische beroepen domineren de top 10 van knelpuntberoepen. Maar ook postbodes en keukenmedewerkers blijken moeilijk te vinden.

Arbeidsbemiddelaar VDAB stelt elk jaar een lijst met knelpuntberoepen op. Daarin staan de beroepen waarvoor er het moeilijkst geschikt personeel wordt gevonden: omdat er een tekort aan kandidaten is, of omdat de kandidaten niet de juiste scholing hebben.

Meer dan de helft van de top tien betreft een technische functie, zoals werfleider, onderhoudsmecanicien of tekenaar-ontwerper. Ook analist ontwikkelaar ICT, bestuurder trekker-oplegger en verpleegkundige zijn klassieke knelpuntberoepen. Net uit de top tien vallen beroepen zoals chef-kok, slager en vertegenwoordiger. Andere tekorten vinden we in de medische sector (artsen, apothekers, zorgkundigen), het onderwijs en de logistiek (met douanedeclarant als opvallend knelpuntberoep).

Maar het probleem ligt niet altijd bij het gebrek aan geschoolde kandidaten, stelt VDAB vast. Bij een aantal nieuwe knelpuntberoepen, zoals postbode, keukenmedewerker of verkoper van voedingsmiddelen, lopen de verwachtingen van kandidaten en werkgevers vaak ver uit elkaar. In die jobs wordt vaak veel flexibiliteit gevraagd, zoals weekend- en avondwerk of werken in variabele roosters. Tegelijk vragen werkgevers vaardigheden zoals talenkennis en klantvriendelijkheid.

De top 10 van knelpuntberoepen in 2018:

  1. Werfleider / Conducteur bouw
  2. Technicus industriële installaties
  3. Analist ontwikkelaar ICT
  4. Technicus productieproces en methodes
  5. Bestuurder trekker-oplegger
  6. Verpleegkundige
  7. Onderhoudsmecanicien
  8. Tekenaar-ontwerper mechanica
  9. Calculator bouw
  10. Technicus studiebureau bouw