Andrea Orcel zag zijn aanstelling als nieuwe ceo van Banco Santander afspringen op het veel te dure prijskaartje. De ‘slager van ABN Amro’, die nu zonder werk zit, overweegt een schadeclaim.
Het lijkt verdacht veel op een afgesprongen transfer in het voetbal. Santander liet in september vorig jaar weten dat het de Italiaanse topbankier Orcel als nieuwe ceo ging aanstellen, maar trok dat plan deze maand plots weer in. En dat omdat het prijskaartje van zijn komst ‘significant boven de originele verwachtingen bij de benoeming’ lag.
Bonussen en loon
Volgens het persagentschap Reuters waren er onverwacht strubbelingen tussen Santander en de oude werkgever van de Italiaan, de Zwitserse bank UBS. Die weigerde hem bij zijn vertrek naar verluidt bonussen en uitgesteld loon ter waarde van - afhankelijk van de bron - 40 tot 50 miljoen Zwitserse frank (44 miljoen euro) uit te betalen. En dus - zo vond Orcel - moest zijn nieuwe Spaanse werkgever Santander dat bedrag dan maar ophoesten.
Quod non. Santander wilde na lange onderhandelingen uiteindelijk niet aan de voorwaarden voldoen die UBS aan de overstap van Orcel stelde. En dat omdat het ‘onaanvaardbaar zou zijn zo’n bedrag te betalen voor de aanwerving van één persoon’. Grootbanken zijn nu eenmaal geen voetbalploegen.
Schadeclaim
Met als gevolg dat Orcel (55) nu zonder job zit want vorige week maakte de ceo van UBS bekend dat Orcel niet meer zou terugkeren. En dus overweegt de Italiaan nu een rechtszaak aanspannen. Nu hij geen ceo wordt bij Santander, wil Orcel geld zien van de Spaanse bank, die hij volgens de Financial Times voor de rechter wil slepen wegens contractbreuk.
Daarnaast zou Orcel ook een vergoeding voor uitgesteld loon van UBS willen. Naar verluidt heeft Orcel inmiddels al contact genomen met verschillende Spaanse advocaten om zijn schadeclaim voor te bereiden.
Slager van ABN Amro
Als de naam Orcel bij u een belletje doet rinkelen, dan is het wellicht omdat de flamboyante Italiaan destijds als zakenbankier van het Amerikaanse Merrill Lynch het brein was achter de desastreuze overname en opsplitsing van de Nederlandse bank ABN Amro.
Onder zijn impuls legde het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander in 2007 meer dan 70 miljard euro op tafel om ABN Amro van de beurs te halen en onderling te verdelen. In Nederland wordt hij dan ook wel eens de ‘slager of sloper van ABN Amro’ genoemd.
Met het bekende gevolg voor Fortis en Royal Bank of Scotland. Na de overname waren hun kapitaalbuffers zo verzwakt, dat de twee grootbanken door de daaropvolgende financiële crisis zelf in moeilijkheden kwamen. Toeval of niet, de lachende derde was ... Santander dat de beste delen van ABN Amro kreeg en meteen met veel winst doorverkocht.