Verenigde Arabische Emiraten oogsten kritiek na uitreiken genderprijs aan groep mannen
Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem (l) overhandigt de genderprijs aan een van de laureaten Foto: Dubai Media Office

De vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten had het op Twitter over ‘de grote sprongen voorwaarts die het land maakt op het vlak van vrouwenrechten’, terwijl hij de nationale prijs voor gendergelijkheid uitreikte aan een groep laureaten die enkel uit mannen bestaat.

Andere gebruikers van Twitter aarzelden niet om kritiek te spuien op de aankondiging van Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, vicepresident en premier van de Verenigde Arabische Emiraten én de emir van Dubai.

Zowel de regeringswoordvoerders van de Verenigde Arabische als van Dubai waren niet bereikbaar voor commentaar, meldt persagentschap Reuters.

Het Wereld Economisch Forum plaatst de Verenigde Arabische Emiraten op de 121ste positie in een ranglijst van 149 landen die gaat over gendergelijkheid op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg en politieke participatie.

Critici zeggen dat veel wetgeving in de Verenigde Arabische Emiraten nog steeds discriminerend is voor vrouwen. Zo is verkrachting binnen het huwelijk er geen misdaad, en is huiselijk geweld er toegestaan ‘zolang die de limieten opgelegd door de islamitische wetgeving niet overschrijdt’.

Wel besloten de Verenigde Arabische Emiraten afgelopen december dat de helft van het adviesorgaan van de regering voortaan uit vrouwen moet bestaan. Dat instituut adviseert de regering over wetgeving en begroting, maar heeft verder geen uitvoerende macht.