Canada schrapt zuivel uit de voedseldriehoek
Themabeeld Foto: lekker van bij ons/vlam

Canadezen hoeven niet langer hun dagelijkse porties zuivel te consumeren. De zuivelindustrie is woest.

Van de Canadese overheid hoeven Canadezen niet langer elke dag enkele porties zuivel naar binnen te werken. Zo lang ze maar voldoende eiwitten binnen krijgen, zitten ze goed, is het advies van de nieuwe voedseldriehoek in het land - en die eiwitten mogen gerust uit andere bronnen dan zuivel komen.

De oude voedseldriehoek lag in Canada onder vuur, omdat hij te veel op maat van de vlees- en zuivelindustrie zou zijn geschreven. Bij de samenstelling van de nieuwe aanbevelingen zijn daarom enkel studies meegenomen die niet door de voedingsindustrie werden gesponsord. In plaats van een bepaald aantal glazen melk of grammen kaas aan te bevelen, brengt de voedseldriehoek zuivelproducten nu onder bij een reeks andere voedingswaren die levensnoodzakelijke eiwitten kunnen aanleveren. Dat meldt de BBC.

Canadezen krijgen het advies hun bord voor de helft met fruit en groente te vullen, een kwart ervan met zetmeelhoudende producten en granen en het overige kwart met eiwitten. De nieuwe richtlijnen doen ook chocolademelk in de ban, omdat die gezoet wordt en bijdraagt aan de epidemie van kinderen met overgewicht in het land.

Voorstanders van een vegetarisch en/of veganistisch voedingspatroon zijn opgezet met het nieuwe voedingsadvies. De zuivelindustrie daarentegen is woest. Volgens haar is er geen wetenschappelijke basis om de rol van zuivel in een evenwichtig dieet terug te schroeven en tonen diverse studies de voordelen van zuivel aan. Maar die studies zijn niet zelden gesponsord door de zuivelindustrie, volgens de Canadese overheid. Recent onafhankelijk onderzoek heeft juist uitgewezen dat het advies van Joris Driepinter achterhaald is en melk niet zo gezond is als lang is gedacht: het beschermt niet tegen latere botbreuken en het voert vetten aan die slecht zijn voor hart en vaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in