‘Taliban en VS bereiken principieel akkoord over vrede in Afghanistan’
Strijders van de Taliban in de Afghaanse provincie Nangarhar Foto: REUTERS

De Verenigde Staten en de Taliban hebben een principeovereenkomst bereikt die vrede in Afghanistan mogelijk moet maken, zo meldt The New York Times maandag. In ruil voor een volledige terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit het land zouden de Taliban akkoord gaan met een staakt-het-vuren en bereid zijn rechtstreeks te onderhandelen met de Afghaanse regering.

‘We hebben een principeovereenkomst bereikt, die weliswaar nog verder moet worden uitgewerkt voor we kunnen spreken van een echt akkoord’, zegt de Amerikaanse diplomaat en onderhandelaar Zalmay Khalilzad aan The New York Times. ‘De Taliban hebben tot ons genoegen beloofd te doen wat nodig is om te bereiken dat Afghanistan geen uitvalsbasis wordt van internationaal terrorisme.’

‘Er is genoeg vertrouwen aan beide zijden om de principeovereenkomst nu verder uit te werken’, voegde Khalilzad daar tegenover de krant aan toe.

Tot nu toe hadden de Taliban de uitnodigingen van de Afghaanse regering voor gesprekken altijd afgewezen. Ze verkozen om rechtstreeks met de Verenigde Staten te praten, hun belangrijkste vijand.

Na negen jaren van moeilijke onderhandelingen met de Taliban is de overeenkomst de eerste concrete stap in de richting van vrede. Vorige week nog vielen bij een aanslag van de terreurorganisatie meer dan honderd doden. Met die bloedige aanslag toonden de Taliban aan dat zij na decennia van oorlog nog steeds erg professioneel georganiseerd zijn en over flink wat slagkracht beschikken.