De NMBS laat weten dat er een onderzoek werd opgestart naar een voorval dat zondag plaatsvond tussen treinreizigers en veiligheidsmensen van Securail. Op het traject van Brussel naar Gent werden twee passagiers na de klimaatmars hardhandig de trein uitgezet, zoals in bovenstaande beelden te zien is.

Het incident vond zondag plaats omstreeks 17 uur, nadat de trein halt hield in Brussel-Noord. ‘De trein zat helemaal vol en dus besloten we op te stappen via de 1ste klasse’, vertelt een treinreiziger aan Het Nieuwsblad.

Een viertal veiligheidsagenten van Securail stapten op in Brussel-Noord en vroegen een jongeman en zijn vriendin om de trein te verlaten. Toen zij dat niet meteen deden, werd er volgens omstaanders hardhandig opgetreden. ‘Die jongen legde de agent uit dat hij toestemming had gekregen van een conducteur om plaats te nemen in eerste klasse, andere reizigers zeiden hetzelfde. Maar toch werden hij en zijn vriendin van de trein gesleurd’, klinkt het. ‘Vervolgens werd de jongen hardhandig tegen de grond geduwd op het perron. Met drie agenten zaten ze op hem’, zegt de ooggetuige, die het incident ook filmde (zie video hierboven).

De NMBS is formeel een onderzoek opgestart naar de precieze omstandigheden van het incident. ‘We zijn dit grondig aan het bekijken’, aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. In principe mogen treinreizigers met een ticket voor tweede klasse enkle plaatsnemen in eerste klasse wanneer de treinconducteur een wagon declasseert. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig