Let op voor identiteitsfraude in handel cryptomunten
Foto: EPA-EFE

Steeds vaker proberen oplichters frauduleuze beleggingsdiensten aan te bieden onder de naam van een bestaand bedrijf. Vooral als het gaat om cryptomunten, waarschuwt waakhond FSMA.

Steeds meer bedrijven in de financiële sector worden het slachtoffer van identititeitsfraude, waarschuwt waakhond FSMA. Daarbij nemen oplichters bewust de identiteit aan van een bestaande financiële onderneming om consumenten te laten geloven dat zij hen beleggingsdiensten mogen aanbieden, hoewel dat helemaal niet het geval is.

Vooral bij cryptomunten

Om de consument te misleiden, verwijzen de oplichters hem of haar vaak door naar de officiële website van de FSMA. Daar kan de consument zelf vaststellen dat er wel degelijk een vergunning is verleend aan die onderneming. De consument is daardoor in de waan dat hij handelt met een vergunninghoudende onderneming, maar in werkelijkheid is het een oplichter die de identiteit van die onderneming heeft gestolen.

Identiteitsdiefstal komt voor bij alle vormen van beleggingsfraude. Toch heeft de FSMA naar eigen zeggen opgemerkt dat vooral cryptomunten kwetsbaar zijn voor identiteitsdiefstal. Wees dus extra waakzaam als u dergelijke munten koopt. Talrijke platformen in crypto’s die uiterst eenvoudige en bijzonder lucratieve ‘gouden’ investeringen beloven, zijn in werkelijkheid vals. ‘Hun aanbod is puur bedrog’, benadrukt de financiële waakhond.

Wees voorzichtig

Als u toch cryptomunten wil kopen, wees dan extra voorzichtig en volg onderstaande stappen.:

- Ga na of de contactgegevens van de onderneming dezelfde zijn op haar website en op de FSMA-website.

-Gebruik online-zoekmachines om er zeker van te zijn dat de vergunninghoudende vennootschap geen andere website heeft.

-Toets de officiële informatie aan de feiten. Bijvoorbeeld: als de verkoper beweert te werken voor een bedrijf dat in België is gevestigd maar u opbelt met een buitenlands telefoonnummer, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Wees ook alert als de onderneming alleen een website in het Nederlands of Frans heeft, terwijl zij beweert gevestigd te zijn in een land met een andere officiële taal.

-Ga met onlinetools na wanneer de website die de verkoper gebruikt, werd gecreëerd. Als dat heel recent blijkt te zijn, hebt u een gegronde reden om te twijfelen aan de geloofwaardigheid van dat bedrijf.

- Als u de minste twijfel hebt over de identiteit van uw contactpersoon, aarzel niet om contact op te nemen met de diensten van de FSMA.