Greenyard crasht na bericht over kapitaalverhoging en winstwaarschuwing

Het fruit- en groentebedrijf Greenyard stuurt een winstwaarschuwing uit en onderzoekt een kapitaalverhoging. Op de beurs duikt het aandeel omlaag met ruim een kwart.

Onder meer door de prijsconcurrentie op de markt van groenten en fruit haalt het bedrijf zijn winstdoelstelling niet. De omzet viel 4,5 procent lager uit dan vorig jaar, vooral vanwege de prijsdruk in Duitsland en België.

De maatregelen die Greenyard de voorbije zes maanden genomen heeft, bleken onvoldoende. Dat stelt het bedrijf zelf in een persbericht. De bedrijfsleiding grijpt daarom onder druk van de raad van bestuur opnieuw in.

Om het businessmodel bij te sturen, is een transformatieteam aangesteld onder leiding van een nieuwe manager, Marc Zwaaneveld. Het bedrijf wil onder meer de gehele kostenstructuur bekijken. Zwaaneveld gaat met het op te stellen plan ook naar de banken. Dat luik zal onvermijdelijk ook een kapitaalverhoging bevatten. Het is onduidelijk in welke mate Hein Deprez, die nu nog 49,20 procent van de aandelen Greenyard controleert, die operatie zal kunnen volgen. Verwacht wordt dat er een nieuwe belangrijke aandeelhouder instapt. Die heeft er echter geen belang bij haast te maken.

Greenyard verwacht dat de fruit- en groentemarkt van de toekomst met een beperkt aantal grote spelers efficiënter zal werken. Op lange termijn moet dat de marges van de hele waardeketen verbeteren.

Het beursgenoteerde fruit- en groentebedrijf startte vorig jaar onder druk van de banken al een afslankingskuur nadat het bedrijf was beginnen te kreunen onder een onhoudbare schuldenlast.

In 2017 leek Greenyard nog op weg om het Amerikaanse Dole over te nemen, waardoor het bedrijf de nummer één zou worden in zijn sector.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in