‘Ik vind de reacties van politici een beetje jammer’, zei Anuna De Wever tijdens haar speech op de klimaatmars in Brussel.

‘Er is een rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Praat met die experts en vorm een beleid. Want driehonderd jongeren uitnodigen heeft niet veel nut. Nodig beter driehonderd experts uit en maak een klimaatakkoord, waardoor wij kunnen zeggen: ‘Het komt in orde’.’ Dat zei Anuna De Wever, initiatiefneemster van de klimaatspijbelaars, het jongerenprotest tegen het klimaatbeleid, op de mars in Brussel. Ze was een van de mensen die een speech mochten geven op het podium aan het Luxemburgplein, waar de optocht eindigde.

De klimaatjongeren hadden twee weken geleden een onderhoud met de Vlaamse regering, waarna minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) liet weten de jongeren rond de tafel te willen brengen met klimaatexperts. De minister kondigde aan een jongere uit elke Vlaamse gemeente te willen uitnodigen, of zowat driehonderd in totaal.

De Wever reageert: ‘Ik vind de reacties van politici een beetje jammer, omdat ik het gevoel heb dat ze nog altijd de urgentie niet inzien. De oplossingen zijn er, er zijn manieren om dit probleem aan te pakken. Alle experts tonen aan dat dat nu moet, maar dat is precies nog niet helemaal duidelijk.’

‘Mensen inspireren’

De jongeren zijn wel tevreden dat er nu ook verschillende andere initiatieven worden genomen, zoals door de grootouders. ‘We hoopten dat we mensen gingen inspireren’, zei Kyra Gantois. ‘Wij spreken de jeugd aan, maar natuurlijk mogen ook ouderen hetzelfde opstarten.’

De klimaatmars die zondag door Rise for Climate Belgium werd georganiseerd, was volgens De Wever een kans voor volwassenen om steun te betuigen, ‘aangezien zij niet kunnen spijbelen’.