Antwerpen stopt tijdelijk verdere uitrol van ondergrondse sorteerstraten
Een sorteerstraat op Linkeroever Foto: jan Van der Perre

Er komen tijdelijk geen nieuwe ondergrondse sorteerstraten meer bij in Antwerpen. Na de grote groei van het aantal gebruikers begin dit jaar, wil de stad eerst een allesomvattende evaluatie uitvoeren. ‘Een aantal zaken rond het correct gebruik en de controle daarop kunnen beter.’

Op 1 januari 2019 schakelden er in een keer twintigduizend extra bewoners over op ondergrondse sorteerstraten. Dat gebeurde in Deurne Dorp Noord, in de Cadixwijk, in Berchem Groenenhoek en in Kriekenhof. Daardoor maken meer dan 45.000 Antwerpenaren nu gebruik van de sorteerstraten. Ook de wijk Luchtbal schakelt op 1 juli 2019 nog over.

Maar voor de geplande verdere uitrol in andere wijken wordt de pauzeknop ingeduwd.

‘Er moet een grondige evaluatie komen van het systeem, vooraleer we verder kunnen gaan. Een aantal zaken rond de aanbieding, het correct gebruik en de controle kunnen beter. Daarnaast moeten we antwoorden vinden op de bezorgdheden die er zijn en gaan we luisteren naar de gebruikers, voor we verder gaan’, zegt schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA). ‘Het is dus zeker niet de bedoeling om de sorteerstraten van de kaart te vegen.’

De operationele omschakeling van de oude sorteerstraten naar het nieuwe systeem loopt wel verder, net als het voorzien in ondergrondse sorteerstraten bij de verdere ontwikkeling van nieuwe wijken.

De stad ging in 2006 van start met de aanleg van ondergrondse sorteerstraten. Tegen eind 2016 werden 125 bijkomende sorteerstraten aangelegd. Linkeroever en de wijk Dam zijn de eerste volledige wijken waar sinds 1 januari 2017 geen huis-aan-huisophaling meer is en de bewoners hun huishoudelijk afval alleen nog maar in de sorteerstraten kwijt kunnen.