Loonoverleg muurvast: vakbonden blijven mikken op maximale loonstijging van anderhalf procent
Marc Leemans Foto: BART DEWAELE

De vakbonden blijven mikken op een maximale loonstijging van om en bij de 1,5 procent in de nieuwe loonwet. Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans zaterdag in het VRT-programma ‘De Markt’.

Leemans benadrukt er ook dat de vakbonden, die dinsdag het overleg verlieten en een nationale staking aankondigden, niet opnieuw aan tafel zullen gaan zitten met de werkgevers ‘op basis van een slechte loonnormwet’.

De vakbondsman acht het verder onmogelijk om tot een akkoord te komen ‘als de regering niet bereid is die scheve wet recht te trekken, en de werkgevers niet bereid zijn om verder te gaan dan een maximale loonstijging van 0,8 procent’.

De vakbonden mikken volgens Leemans op een loonstijging van 1,5 procent. Twee jaar geleden klokten de sociale partners af op een maximale loonstijging van 1,1 procent, ‘en toen ging het economisch slechter’. ‘We willen nu meer dan twee jaar geleden’, zegt hij.

Deur blijft openstaan

Het loonoverleg blijkt met de uitspraken van Leemans muurvast te zitten. De werkgevers en de regering blijven namelijk aan de loonnormwet vasthouden. VBO-topman Pieter Timmermans wijst eveneens in ‘De Markt’ op dat in het voorstel dat op tafel lag, het inkomen de komende twee jaar met minstens 5 procent zou toenemen. Dat zou onder meer het gevolg zijn van de inflatie, een loonstijging met 0,8 procent en de laatste fase van de taxshift. Wel benadrukt Timmermans dat de deur voor de vakbonden blijft openstaan.

Nog in het Eén-programma stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat ons land nog competitiever moet worden. Zo is het verder verlagen van de brutoloonkosten een ‘topprioriteit’ voor de volgende federale regering. Ook de flexibiliteit in de arbeidsintensieve sectoren kan het nog beter, merkt hij op. ‘Bij ons begint de nacht om 8 uur ‘s avonds, in de omliggende landen begint de nacht om middernacht.’ De tewerkstellingsgraad in Vlaanderen - nu op 75 procent - moet eveneens hoger. Als het van Bourgeois afhangt, naar 80 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig