Nieuwe fietsroute verbindt acht Europese landen
Foto: Transdinarica.com - Uros Svigelj

Fietsers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging kunnen uitkijken naar de Trans Dinarica, een nieuwe 2.000 kilometer lange route door de Balkanlanden.

De plannen zijn al vergevorderd om een 2.000 kilometer lange mountainbikeroute te ontwikkelen doorheen acht verschillende Europese landen. De Trans Dinarica route verbindt op dit moment al Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Binnenkort worden daar ook Montenegro, Albanië, Kosovo, Servië en Macedonië aan toegevoegd.

Het pad biedt een uitdagende en gevarieerde ondergrond aan in de Dinarische Alpen en Sharr Mountains. Fietsers kunnen zowel afzien op de steile hellingen als genieten van de Adriatische Zee. De fietsroute is geïnspireerd op de Via Dinarica, een bekende hiking trail die parallel loopt aan het fietsnetwerk. Het pad loopt langs Unescowerelderfgoed, steden en nationale parken.

Het startpunt van de route ligt in de Sloveense Soca-vallei, dicht bij de grens met Italië. De idee is dat fietsers zo’n 50 à 60 kilometer per dag fietsen en zo’n 1.500 hoogtemeters overbruggen. Op dit tempo doorkruisen fietsers elk land in zo’n zeven à tien dagen. Fietsers zullen op de website ook kunnen kiezen om kleine stukjes af te leggen.

De initiatiefnemers zijn drie touroperators gespecialiseerd in outdoor adventure uit Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina.