Groen haalt vier witte konijnen binnen
Foto: BELGA

Bogdan Vanden Berghe, directeur bij de ngo-koepel 11.11.11, krijgt een belangrijke plaats op de Antwerpse Kamerlijst van Groen. Dat maakte de partij vrijdag bekend. En er maken nog enkele opvallende nieuwkomers de overstap naar de partij.

Vanden Berghe zou de derde plaats op de Kamerlijst van Antwerpen krijgen, al wil de partij dat nog niet officieel bevestigen. Na vijftien jaar stopt hij als directeur bij de noord-zuidorganisatie 11.11.11.

'Ik ben al lang actief bij allerhande ngo's, en dat heb ik met hart en ziel gedaan. Maar ik heb heel veel persberichten mee geschreven die eindigen op 'het is een kwestie van politieke wil'. Na zoveel jaar is het nu aan mij om die politieke wil en moed mee uit te dragen', zegt Vanden Berghe.

Vanden Berghe: ‘De afgelopen jaren zie je de opkomst van het populisme in de wereld, maar ook in België. Ik geloof vanuit mijn achtergrond in oplossingen mét internationale samenwerking, met respect voor de mensenrechten, en met een economie die zich ontwikkelt binnen de draagkracht van de planeet. Er is nood aan een shift naar eerlijkheid, en daar wil ik mijn schouders onder zetten.’

Groen haalt vier witte konijnen binnen
Groen maakte de lijsttrekkers bekend op een persconferentie Foto: Simon Andries

Deradicaliseringsambtenaar

Ook Jessika Soors, al zes jaar actief als deradicaliseringsambtenaar in de stad Vilvoorde kiest voor Groen.

Soors: 'We staan zowel op maatschappelijk als politiek vlak op een kantelpunt. Dit vanaf de zijlijn aanschouwen is voor mij geen optie. De afgelopen 6 jaar heb ik gewerkt op deradicalisering, op het kruispunt tussen veiligheidskwesties en maatschappelijke thema’s. Ik geloof in bruggen bouwen, tussen geloofsgemeenschappen, binnen het politie- en justitieapparaat en binnen verschillende professionele sectoren. Nu wil ik mij engageren om ook in de politiek een bruggenbouwer te zijn.”

Natuurpunt

De derde transfer is die van Chris Steenwegen (61). Hij was de afgelopen 7 jaar directeur van Natuurpunt en maakt nu de overstap naar Groen. Hij stelt: 'Het natuur- en milieubeleid in ons land moet echt ambitieuzer.  Ik ben een oudere nieuwkomer in de politiek. Maar het is nu het moment om de stap te zetten. We zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ervaart en we zijn de laatste die er iets aan kan doen.'

‘Het natuur- en milieubeleid in ons land moet echt ambitieuzer’, zegt Steenwegen. ‘Meer dan ooit hechten mensen belang aan open ruimte, aan groen in de buurt, aan kwaliteitsvolle natuur. Ik stap in de politiek om de oproep van de klimaatspijbelaars in actie om te zetten en te werken aan een gezondere samenleving.’

De Warande

Vierde opmerkelijke nieuwkomer is Staf Pelckmans, directeur van Cultuurhuis De Warande in Turnhout. Hij krijgt een verkiesbare plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement.  Voor Groen telt Pelckmans als een interessante troefkaart, vanwege zijn jarenlange ervaring in de wereld van cultuur en media. In de streek is hij zeker ook een stemmentrekker. 

Ook bekendgemaakt: Kristof Calvo wordt de Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer. Groen-voorzitter Meyrem Almaci trekt er de Vlaamse lijst.