Trump-bondgenoot Roger Stone is onder borg vrijgelaten: 'Ik ben onschuldig'
Foto: REUTERS
Een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida heeft vrijdag Roger Stone, voormalige adviseur van president Donald Trump, voorwaardelijk vrijgelaten. Stone betaalde een borgsom van 250.000 dollar (219.000 euro) en pleit onschuldig.

Stone pleit alvast onschuldig tegenover wat hij 'politieke beschuldigingen' noemt. 'Ik word ten onrechte beschuldigd van valse verklaringen. Ik pleit dus onschuldig... Ik denk dat het gaat om politieke vervolgingen', verklaarde de voormalige adviseur van Trump.

Speciaal aanklager Robert Mueller, belast met het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, klaagt Roger Stone onder meer aan voor belemmering van de rechtsgang, het afleggen van valse verklaringen en manipulatie van getuigen.

Roger Stone was in 2016 adviseur van de presidentscampagne van Trump. Later vandaag moet hij voor de rechtbank in Fort Lauderdale verschijnen.

Wikileaks

De aanklacht suggereert dat Stone meerdere pogingen heeft ondernomen om WikiLeaks te contacteren over gestolen documenten van de Democraten en de presidentscampagne van Hillary Clinton.

De aanklagers stellen dat Roger Stone meerdere e-mails heeft ontvangen en verstuurd tijdens de presidentscampagne waarin hij ‘Organization 1’ bespreekt die gehackte e-mails in handen had. In de gerechtsdocumenten wordt ‘Organization 1’ niet bij naam genoemd, maar ze komt overeen met de omschrijving van Wikileaks.

Over die berichten zou Roger Stone valse getuigenissen hebben afgelegd.

Stone sprak volgens de aanklagers ook met hooggeplaatste medewerkers in de Trump-campagne over informatie die de Clinton-campagne mogelijk kon schaden. De adviseur meldde dat Wikileaks ‘elke week’ nieuwe documenten ging vrijgeven. Even later stuurde WikiLeaks een eerste lading van gehackte e-mails van de Clinton-campagne de wereld in. ‘Goed gedaan’, stuurde een medewerker van de Trump-campagne naar Stone.

Nixon

De 66-jarige politieke strateeg, die op zijn rug een tatoeage van Nixon heeft staan, is al sinds de jaren zeventig een omstreden figuur in Republikeinse kringen. Hij werkte voor Richard Nixons beruchte comité tot herverkiezing. Tijdens de presidentscampagne van 1972 gebruikte de Nixon-campagne ongeoorloofde methodes. Na het Watergateschandaal trad Nixon af.