Schauvliege is bosbrossers dankbaar: ‘Ik voel me gesterkt in verdere beleid’
Foto: Photo News

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) is de jongeren die op straat komen voor het klimaat dankbaar dat ze het draagvlak vergroten voor klimaatmaatregelen.

Om de doelstellingen tegen 2050 te halen zijn er volgens haar nog veel stappen nodig, waaronder ‘maatregelen die niet zo leuk zijn’. Schauvliege wijst op de negatieve reacties die soms binnenlopen, bijvoorbeeld wanneer ze op Europees niveau pleit voor een vliegtuigtaks. Daarom vindt ze het belangrijk om het draagvlak voor moeilijke maatregelen te vergroten. ‘Ik ben de jongeren daarvoor enorm dankbaar en ik voel me gesterkt en gesteund in het verdere beleid dat we moeten voeren’, zei ze in het Radio 1-programma De Ochtend.

Context

Dat bepaalde stappen niet zijn gezet, wijt de minister onder meer aan de budgettaire context en aan de sociale impact van sommige maatregelen. ‘Wij willen ook een sociaal beleid voeren’, zegt ze. ‘Dan ben je soms wat minder ambitieus. Je moet er op toezien dat mensen niet moeten afhaken.’

Dat zei ook CD&V-voorzitter Wouter Beke gisteren in Terzake. ‘Als u een pensioen heeft van 1.200 euro en u moet daarvoor een elektrische wagen kopen of anders mag u de stad niet meer in, en u moet uw stookolietank verwijderen en u wordt verplicht om zonnepanelen leggen. Dan komt u er niet. Op een aantal vlakken hebben we wel de instrumenten in handen om de omslag te maken, waaronder de vergroening van de bedrijfswagens.’

Congres

Schauvliege beaamt dat je altijd ambitieuzer kan zijn. Zo was ze zelf voorstander van het statiegeld op blikjes en plastic flessen, maar N-VA en Open VLD zagen dat niet zitten. ‘Het klopt dat je in een bepaalde context zit en naar compromissen moet gaan, maar dat betekent niet dat er geen beleid is gevoerd en we geen resultaten hebben.’ Als voorbeeld haalt ze de vergroening van de autofiscaliteit aan. Ze zei ook dat de Vlaamse regering haar internationale engagementen nakomt.

In februari wil de minister een congres over het klimaat organiseren met één jongere uit elke Vlaamse gemeente en met klimaatexperten. Dat kondigde ze aan in de Gazet van Antwerpen. ‘Je kan het vergelijken met het burgerinitiatief G1000. Dat wordt dan een G300’.