Dodelijk slachtoffer bij stofexplosie in Anzegem
Brandweer aan het werk bij firma Pouleyn Foto: djr

Bij een explosie op een bedrijf in Anzegem zijn een dode en meerdere gewonden gevallen. Een silobrand ontstond donderdag, maar bleef smeulen. Het medisch interventieplan is opgestart.

De explosie vond rond 8 uur vrijdagochtend plaats bij de firma Pouleyn, die ramen, deuren en poorten produceert. Gisteren al ontstond bij de firma een silobrand. De brandweer ging donderdag ter plaatse, en gaf het bedrijf de opdracht om de silo leeg te maken, maar de brand is in de nacht van donderdag op vrijdag blijven smeulen. 

De brand maakte vier slachtoffers, van wie één inmiddels overleden is, bevestigt burgemeester Gino Devogelaere aan De Standaard. Het zou volgens de VRT om een 22-jarige man gaan. 'De anderen zijn er erg aan toe, maar buiten levensgevaar', aldus Devogelaere. De vier zijn werknemers van Ruimdienst Cannie uit Oostrozebeke. Volgens burgemeester Devogelaere heeft de externe firma bij de reiniging een luik geopend, en zou de silo op dat moment ontploft zijn.

'Het is nu werk voor experts om de precieze oorzaak van de ontploffing te onderzoeken', zegt Devogelaere. 'De komende uren zullen we verder contact hebben met de familieleden. De hulpdiensten hebben heel goed werk geleverd. Iedereen is totaal ontredderd.'

De burgemeester laat weten dat inwoners de ramen en deuren niet hoeven te sluiten voor de rook. 'De rook is niet giftig, maar rook is altijd schadelijk natuurlijk.' Het medisch interventieplan is opgestart. 

Een stofexplosie ontstaat wanneer opgestapeld fijn stof door een toevoer van lucht een stofwolk vormt en door een ontsteking in brand schiet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in